Sandy is een vaste waarde op de Leidse markt. (Video: Erik Kooyman)

Sandy kan niet zonder de Leidse markt

“Altijd lekker met avocado. Ja, ja, we zijn er weer!” Ze kan niet zonder de gezelligheid en sfeer op de markt en dus staat Sandy Weerlee al een jaar of dertig met groente op de Leidse markt. “Ik sta de hele dag in een snoepwinkel. Het is altijd weer een belevenis en ik kan er niet mee stoppen.”

Zo af en toe sturen we journalist en documentairemaker Erik Kooyman op pad om een portret te van een opvallende Leidenaar of regiogenoot. Dit keer ging hij naar de markt en trof daar Sandy. Ze kent zo’n beetje iedereen die de markt bezoekt en iedereen kent haar. “Doe maar vier euro, krijgt-ie kinderkorting omdat ie niet op de Veluwe is dit weekend”, zegt ze tegen haar hulpje die een vaste klant helpt met twee doosjes blauwe bessen.

Terwijl ze haar waren uitstalt, rolt de ene na de andere (groente)boeren wijsheid over haar lippen. “Als iets er lekker uitziet, koop je het graag, doe je het niet morgen, dan doe je het vandaag.”

Ook een Leidse versie van navigatiesysteem TomTom sprak ze al eens in: “Drie keer rechts, twee keer links, en als je ben aangekomen, dan ben je op de helft en ken je weer terug.”

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×