De vrouwen van DIOK doen het goed in hun eerste seizoen in de Ereklasse. (Archieffoto: Gerry van Bakel)

Voorzitter Edwin Verver van DIOK kijkt met vertrouwen naar toekomst

Vorig jaar werden de mannen van DIOK kampioen van Nederland en promoveerden de vrouwen naar de Ereklasse. Maar alle successen op het veld konden niet voorkomen dat veel spelers vertrokken en er zelfs een bestuurscrisis ontstond. Toch vindt DIOK de weg terug naar boven. Daar is de nieuwe voorzitter Edwin Verver van overtuigd.

“Ik heb al eerder gezegd, ik houd wel van een uitdaging.” Edwin Verver zegt het met een glimlach. De vrouwen doen het goed in hun eerste seizoen in de Ereklasse. Maar de mannen is een ietwat ander verhaal. In de eerste fase werd slechts één keer gewonnen en dat betekende dat de landstitel niet meer haalbaar is en de ploeg moet nu zien te overleven in de Trophy poule.

Het kon niet op voor de befaamde rugbyclub in Leiden zo leek het in het seizoen 2021-2022. Maar een aantal routiniers bij de mannen hield het na jaren van succes voor gezien. Wat onhandige communicatie, zorgde voor onvrede. Maar dat is allemaal verleden tijd. Er is een nieuw bestuur, waar deels andere mensen in zitten, maar waarin ook wat oudgedienden uit het vorige bestuur zijn teruggekeerd. “Dat is goed voor de continuïteit”, zegt Verver.

Kijk en luister hierboven het hele interview terug van Sport071-presentator Gerry van Bakel met Edwin Verver, nieuwe voorzitter van DIOK.

Verver noemt zichzelf een kind van de club. “Ik ben ooit begonnen met ijshockey en op mijn 16e gaan rugbyen. Toen ik ging studeren, ben ik gestopt. In 1993 heb ik mijn rentree mogen maken in de zogenaamde gouden selectie, en daarmee ben ik Nederlands kampioen geworden. Toen was voor mij de cirkel rond en ben ik weer gestopt. Achteraf heb ik wel eens gedacht, misschien toch iets te vroeg.”

Opvolger
Vorig jaar liet Verver de club weten dat hij wel weer iets wil doen als vrijwilliger, misschien trainer worden. Toenmalig voorzitter Cees Ahsmann vroeg hem vervolgens om zijn opvolger te worden en het nieuwe bestuur te gaan leiden. “Daar hebben we een paar keer over gesproken en sinds september draai ik mee. Op 16 december ben ik officieel voorzitter geworden.”

Bij DIOK worden spelers niet betaald, alleen de mensen die training geven. “Wij investeren in trainers. Vooral voor onze jeugd. Sommige spelers van het eerste team kunnen elders meer verdienen en dan vertrekken ze soms. Zo zijn we deze zomer een aantal spelers kwijtgeraakt.”

Rust
Verver vond het afgelopen zomer pijnlijk om te zien wat er bij DIOK gebeurde. “We zijn een prachtige club met heel veel leden. De een na grootste club van Nederland. Ik ben erin gestapt omdat ik zo snel mogelijk rust wil brengen en duidelijkheid creëren en vooral naar voren  kijken.” En dat lukt al aardig, vindt Verver zelf. De mannen staan weliswaar in het rechter rijtje maar wel bovenaan. “En daar staan we met de jongste selectie ooit.”

Er is nog één vacature in het bestuur, voor de afdeling topsport. “We zoeken echt iemand met kennis en ervaring in het rugby. Dat kan niet iedereen. Je moet die eigen ervaring hebben om te weten wat de selectie nodig heeft.”

Toekomst
De resultaten van het mannenteam zijn niet zo gek, vindt Verver. “Zeker niet als je kijkt naar wat er is gebeurd en hoeveel spelers er zijn gestopt of vertrokken. Vorig jaar – toen DIOK uiteindelijk kampioen werd – verliep de eerste fase ook niet zo goed. De voorbereiding op dit seizoen was relatief kort vanwege de staat van de velden. Het was erg droog geweest en er mocht niet geïrrigeerd worden. En bij veel wedstrijden waren we volgens de statistieken altijd evengoed of beter dan de tegenstander. Alleen zag je dat niet terug op de scoreborden. En dat is frustrerend. Gelukkig nu in de tweede fase wel.”

De vrouwen hebben het tot nu toe goed gedaan. “Zij hadden een goede eerste fase. Wonnen daarin van het samengestelde team Blue Waves/Bassets, helaas verloren ze daar nipt van in de tweede fase. Maar vervolgens wel weer winst in een uitwedstrijd waarin maar vijftien speelsters beschikbaar waren. Dat is waanzinnig knap. Ze doen goed mee bovenin.” Verver acht ze niet kansloos voor de titel. “Maar het is ook nog een relatief jong team, als koploper AAC een mindere dag heeft of een smallere selectie beschikbaar en DIOK speelt het slim, wie weet wat er kan.”

De vrouwen spelen zondag 5 maart om 13.00 uur thuis tegen koploper AAC. De mannen een week later op 11 maart uit in Oisterwijk.

Leiden Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×