(Foto: Chris de Waard)

Leidse raad geeft prioriteiten aan voor werk opsporingsambtenaren

De bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s) in Leiden gaan het komende jaar extra aandacht besteden aan een viertal zaken. Dat zijn afvaloverlast, jeugdoverlast, toezicht op het water en aanpak overlast (wees)fietsen.

Donderdagavond sprak de raadscommissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid met burgemeester Lenferink over de taken van de boa’s en probeerden hier en daar nog een extra prioriteit toe te voegen. Drugs en ondermijning zijn bijvoorbeeld zaken waar veel raadsleden wel wat extra aandacht voor willen, maar daar zijn de boa’s niet voor, hield Lenferink hen voor. Dat zijn taken voor de politie. “En als de boa’s iets signaleren waarvan ze denken dat het niet klopt, geven ze dat ook heus wel door.”

Ook het tegengaan van straatintimidatie is een vorm van onwenselijk gedrag waar boa’s volgens een aantal fracties wel een rol in kunnen spelen. Maar dat klopt volgens de burgemeester niet. “Ze hebben op dat vlak geen enkele bevoegdheid, dus dat heeft niet zoveel zin.” Binnenkort praat hij met de raad over het Leidse veiligheidsbeleid in de breedte en dan komt ook dit onderwerp zeker aan de orde.


Burgemeester Lenferink is blij met de aandacht die de raadsleden hebben voor het werk van de boa’s.

Speerpunten
Met de speerpunten die de raad vaststelt gaan de opsporingsambtenaren aan de slag. “Het is goed om als raad aan te geven of we wat meer naar links of naar rechts moeten. Als de raad zegt dat er meer handhaving op het water moet komen, dan gaat daar ook extra capaciteit naartoe. Het maakt dus echt wel uit wat hier wordt meegegeven.”

Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×