Nederlandse Jazz is niet wat je verwacht, op nieuw album van Bart Wirtz

De Leidse saxofonist Bart Wirtz staat 24 februari in het BIMhuis voor de internationale release van het debutalbum Echo Echo van zijn nieuwe band WAAN. In zijn Leidse studio is er jaren aan gewerkt. Daar ontwikkelde hij samen met toetsenist Emiel van Rijthoven een geheel eigen mix van jazz, dance, drum and base en atmosferische elektronische muziek.

Echo Echo is in veel opzichten anders dan de vorige albums van Wirtz. Dat is al te horen op de singles die tot nu toe zijn uitgebracht. Natuurlijk zitten er wel mooie saxofoon en keyboard solo’s in, maar er wordt vooral echt samen gespeeld in een steeds veranderende mix van akoestische drums, bas, saxofoon en allerhande synthesizers en elektronica. Veel nummers zijn dankzij het perfectionisme van de beide musici opvallend gelaagd en uitgewerkt. Dat geldt voor de strakke dance-achtige nummers, maar ook voor de meer jazzy tracks die klinken alsof de muziek wordt bedacht waar je bij bent. “Zo zijn die nummers ook ontstaan”, vertelt Bart Wirtz bij Cultuur071. “We hebben soms als basis allerhande versies geïmproviseerd”. Daarna zijn ook die in de studio helemaal uitgewerkt, op zoek naar “een eigen sound”.

“We hebben het niet van te voren zo bedacht, maar we zochten wel naar ‘wat is Nederlandse Jazz?'” vertelt Wirtz. “En dan komen ook de invloeden van de Turkse en Marokkaanse muziek op je af, en het geluid van een Indonesische gamelan. En Dance natuurlijk waar Nederland groot in is. En dan maak je daar je eigen saus van.” Dat het album verschijnt bij het internationale label Sonar Kollektiv dat ook groot is in Dance, is dan ook geen toeval.

Echo Echo klinkt misschien als een studio album, maar de video’s die bij elk nummer verschijnen laten iets anders zien: Wirzt en Van Rijthoven spelen de muziek dankzij slimme electronica ook live. En daar kijkt Wirtz duidelijk naar uit: “We ervaren weer de blijdschap van een bandje”.

Cultuur Nieuws


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×