De Leidse deelnemers aan de Young Solar Challenge. (Foto: Robbert van Cleef)

Leidse bèta's bouwen boot op zonne-energie voor Young Solar Challenge: 'We gaan winnen’

Een groepje bèta’s van het Leidse Da Vinci-college is van plan dit jaar voor het eerst de Young Solar Challenge te winnen. Dat betekent dat ze een boot moeten bouwen die beter en sneller is dan die van andere scholen in Nederland. Voorwaarde daarbij is dat die boot aangedreven wordt op zonne-energie.

“We gaan keihard winnen”, zegt team-captain Siemen Edelenbos vol zelfvertrouwen. “Onze school doet als enige in Leiden ieder jaar mee aan deze wedstrijd.” Samen met de andere teamleden bouwt hij aan een 6 meter lange houten sloep die straks op zonne-energie moet kunnen varen. Iedereen heeft zo’n zijn eigen taak in het project en iedereen neemt zijn taak zeer serieus om te kunnen winnen.

De Young Solar Challenge is een initiatief dat ontstaan is in 2014 om jongeren tussen de 14 en 17 jaar op een leuke en interactieve manier in contact te brengen met techniek, innovatie en duurzaamheid. “Wat vooral de uitdaging zal zijn is om de zonne-energie om te zetten in brandstof voor de boot”, zegt Julia, het enige meisje in het gezelschap. “De andere meiden zijn er nu niet, maar ik zit meestal niet alleen tussen de jongens gelukkig.”

Technasium
Het Da Vinci-college profileert zich al jaren als een school waar techniek belangrijk wordt gevonden. Niet voor niets hebben ze het zogenaamde ‘Technasium’ waarin leerlingen verschillende projecten die met techniek te maken hebben kunnen doen. “Maar dit is wel het leukste project”, klinkt het.

De wedstrijden van de Solar Challenge zijn in mei en juni in Den Helder, Urk en Meppel. Tot die tijd hebben de leerlingen van het Da Vinci nog de kans om zoveel mogelijk te verbeteren aan hun boot.

Leiden Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×