(Foto: Chris de Waard)

CAHAL vecht besluit minister Kuipers aan

Het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen (CAHAL) van het Leids Universitair Medisch Centrum en Amsterdam UMC gaat het besluit van zorgminister Kuipers om het kinderhartcentrum te sluiten, aanvechten. Het centrum wil onomkeerbare gevolgen voor de continuïteit van de landelijke kinderhartzorg voorkomen.

Het centrum tekent eerst formeel bezwaar aan bij de minister. “Als dat niets oplevert, stappen we naar rechter”, zegt Douwe Biesma, de voorzitter van de Raad van Bestuur van het LUMC. “We zetten alle middelen in om dit besluit en de gevolgen daarvan te voorkomen, met als inzet een minder schadelijk alternatief.”

CAHAL behandelt gemiddeld een derde van alle kinderen met hartafwijkingen in Nederland. Als het besluit van de minister om de specialistische hartoperaties alleen nog in Groningen en Rotterdam te doen, dan wordt meer dan de helft van de interventies verplaatst. “Dit is een zeer risicovol scenario waar ook de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voor waarschuwt”, zegt Biesma. “Het brengt de continuïteit van kinderhartzorg in gevaar door meer schakelmomenten en meer transporten. De beschikbaarheid van kinder-IC bedden komt onder druk te staan in de centra die dicht moeten. Ook het voortbestaan van onze kinder-IC in Leiden komt op losse schroeven te staan.”

Het centrum ziet ook in dat een vorm van concentratie nodig is, maar is van mening dat er ook minder ingrijpende alternatieven zijn, zoals de overstap van vier naar drie centra. “Laat kwaliteit van zorg zwaarder wegen dan regionale spreiding en kies voor de plekken waar de meeste expertise al aanwezig is. Behoud wat de afgelopen decennia is opgebouwd.”

Leiden Maatschappij Sluiting kinderhartchirurgie LUMC


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×