Wijk voor wijk wordt Leiden klimaatadaptief gemaakt. (Foto: Chris de Waard)

Meerburg is volgende in project duurzame wijkvernieuwing

De wijk klaarmaken voor het klimaat van de toekomst. Dat is in het kort wat er staat te gebeuren in de Leidse wijk Meerburg. Dat is de volgende wijk die aan de beurt is bij het project waarbij de gemeente Leiden stelselmatig de stad klimaatadaptief maakt.

Dat Meerburg nu aan de beurt is, heeft onder andere te maken met geplande werkzaamheden die daar de komende tijd sowieso uitgevoerd moeten worden. Zo liggen de straten er niet goed meer bij en is ook de riolering na ruim zestig jaar aan vervanging toe. ‘Werk met werk maken’ noemt Leiden die aanpak waarbij allerlei werkzaamheden gelijktijdig worden uitgevoerd.

Meerburg is een van de Leidse wijken waar nog een gemengd riool in de bodem ligt. Bij zo’n ouderwetse afvoer verdwijnt vuil water uit de woningen samen met regenwater in dezelfde buis en komt dan uiteindelijk bij de waterzuiveringsinstallatie terecht. Tegenwoordig wordt bij rioolvervanging een aparte hemelwaterafvoer aangelegd om het regenwater af te voeren naar oppervlaktewater zoals sloten en vijvers. Door de klimaatverandering valt er steeds vaker veel neerslag in korte tijd en met zo’n gescheiden rioolsysteem loopt het riool niet meer over.

Ashley legt de plannen uit.

Gelijk met de rioolwerkzaamheden wordt in Meerburg in de ondergrond ruimte gemaakt voor de toekomstige aanleg van een warmtenet. Ook komt er een extra drainagebuis, waarmee het grondwaterpeil kan worden verhoogd of verlaagd.

Vergroenen
Als de ondergrondse werkzaamheden zijn afgerond, wordt de wijk ook op straatniveau aangepakt. Waar mogelijk komt extra groen en ook wordt bestrating vervangen. Er worden ook maatregelen genomen om de verkeersveiligheid in Meerburg te vergroten. Eenrichtingsverkeer en verkeersplateaus op kruispunten zijn daarvan enkele voorbeelden.

Parkeren
Net als elders in de stad worden ook hier parkeerplekken opgeheven om plaats te maken voor groen. “Dat zijn er wel minder dan we eigenlijk zouden willen”, zegt wethouder Ashley North. “De parkeerdruk is hier vrij hoog en daar houden we rekening mee. Per 2024 wordt in een aantal extra Leidse wijken betaald parkeren ingevoerd. Meerburg is er daar een van. Zodra daardoor de parkeerdruk af is genomen, wil de gemeente alsnog extra plekken vergroenen. Sowieso worden alle parkeerplekken in de wijk bij de komende herinrichting groen aangelegd door waterdoorlatende stenen te gebruiken. Op verzoek van de Leidse gemeenteraad gebeurt dat voortaan overal waar parkeerplekken worden aangelegd of vervangen.

Start
Het is de bedoeling dat de gemeenteraad in april een besluit neemt over de wijkvernieuwing in Meerburg. Als dat inderdaad gebeurt, starten de werkzaamheden in het voorjaar van 2025. Voor het project trekt de gemeente 4,6 miljoen euro uit.

Duurzaamheid Leiden Politiek Duurzame Wijkvernieuwing


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×