Officiële opening van leerafdeling Topaz. (Foto: Roeland van Wely)

Topaz Overrhijn opent leerafdeling tegen schaarste in de zorg

Topaz Overrhyn heeft sinds dinsdag een unieke leerafdeling, waar studenten worden opgeleid onder begeleiding van ervaren en gediplomeerde zorgmedewerkers. Met deze leerafdeling wil Topaz Overrhyn de studenten klaarstomen voor de meest schaarse functies binnen de ouderenzorg.

“Met het openen van de leerafdeling bieden we studenten direct een plek in de praktijk”, zegt Lia de Jongh, bestuurder van Topaz Overrhyn. “De afdeling draait bijna volledig op leerlingen en dat maakt het uniek.” Er is daarom naast het theoretische gedeelte van de opleiding ook veel aandacht voor de praktijk en persoonlijke ontwikkeling. “Wij hebben vooral te maken met schaarste op de arbeidsmarkt van verzorgende en verpleegkundige medewerkers die we nu zelf opleiden. En die mensen zijn super belangrijk.”


Verslaggever Roeland van Wely in gesprek met Lia de Jongh, bestuurder van Topaz Overrhijn.

Tekort
De leerlingen op de leerafdeling zijn voor een groot deel zogenaamde zij-instromers. De Jongh heeft hier geen sluitende verklaring voor. “Maar het zijn wel mensen die gemotiveerd zijn en zeggen: ik wil van betekenis zijn, iets betekenen voor een ander en dus ga ik de zorg in.” De Jongh schetst een beeld van het tekort in de zorg en zegt dat nu een op zeven banen er een in de zorg is, dat moet volgens haar op termijn een op vier worden.

“Dat is geen realistisch beeld. Dus moeten we ook slim kijken naar bijvoorbeeld technologie, zodat het werk makkelijker wordt”, vertelt De Jongh. “En wat kunnen we doen om mensen langer thuis te laten wonen. Op die manier komen de schaarse plekken in de verpleeghuizen beschikbaar voor mensen die echt niet anders meer kunnen.”

De studenten op de afdeling krijgen in hun opleiding de meest actuele kennis en vaardigheden en delen dit met hun collega’s. “Hiermee verhogen we de kwaliteit van zorg en kunnen we de zwaarder wordende vraag van de bewoners aan”, zegt De Jongh.

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×