(Foto: Rob van Dullemen)

Keuzestress bij Provinciale Statenverkiezingen: een kieswijzer biedt hulp

In Zuid-Holland doen op 15 maart twintig partijen mee met de Provinciale Statenverkiezingen. Met het uitbrengen van een stem tijdens deze verkiezingen beslist de kiezer over belangrijke thema’s in de regio. En een uitgebrachte stem is ook van invloed op wie er in de Eerste Kamer komt.

Twintig partijen, elk met een eigen programma over thema’s zoals de bereikbaarheid van de regio en de vraag waar die nieuwe weg of wandel- en fietsroute wordt aangelegd. Maar ook waar een nieuwe woonwijk gebouwd gaat worden, de uitbreiding of het weghalen van sportgelegenheden en welke natuurgebieden bewaard moeten blijven.

Hoe kom je als kiezer tot een keuze bij de verkiezingen. Wat vind jij belangrijke thema’s? Welke politieke partij past het best bij de thema’s die zich bij jou in de achtertuin afspelen? Een hulp bij het vormen van een keuze is dan een kieswijzer.

Mijnstem
Deze kieswijzer is ontwikkeld door een samenwerking tussen onderzoeksbureau Citisens en DPG Media, uitgever van onder andere Algemeen Dagblad, de Volkskrant en NU.nl. Naast de kieswijzer voor de Provinciale Statenverkiezingen geeft Mijnstem ook een apart stemadvies voor de waterschapsverkiezingen die ook op 15 maart worden gehouden.

Kieskompas
Het Kieskompas is een initiatief van de NOS, in samenwerking met de 13 regionale omroepen waaronder Omroep West en onderzoeksbureau Kieskompas.

Jongerenkieswijzer
Deze kieswijzer is er volgens de makers, IZI Solutions, NJR (Vereniging Nationale Jeugdraad) en FNV Young & United, speciaal voor jongeren en behandelt dan ook thema’s die zich richten op jongeren. Anders dan Mijnstem en Kieskompas geeft de Jongerenkieswijzer na het doorlopen van de vragenlijst slechts het advies ‘stemmen: ja of nee?’ waarna wordt doorverwezen naar de site van de provincie Zuid-Holland met het overzicht van de partijen en het verkiezingsprogramma.

Maatschappij Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×