Het voormalige Joods Weeshuis aan de Roodenburgstraat in Leiden. (Foto: Roeland van Wely)

Herdenking razzia Joods Weeshuis

De razzia op het Joods Weeshuis in de Roodenburgerstraat in Leiden wordt volgende week vrijdag herdacht met een korte plechtigheid. Het is dan tachtig jaar geleden dat op 17 maart 1943 op last van de Duitse bezetter alle vijftig kinderen en negen begeleiders via Westerbork naar de vernietigingskampen werden gestuurd. Slechts vier kinderen zouden de oorlog overleven.

De herdenking werd in 2022 nieuw leven ingeblazen op initiatief van Jan-Jaap de Haan namens de Historische Vereniging Oud Leiden, in navolging van de herdenking die Jaap W. Focke jarenlang organiseerde met klassen van het Erasmus College uit Zoetermeer.

De herdenking wordt in nauwe samenwerking met de Stichting Herdenking Jodenvervolging Leiden, de Stichting Dodenherdenking Leiden en de St. Josephschool georganiseerd.

Truus de Haan van de Stichting Herdenking Jodenvervolging Leiden vertelt over de herdenking van de ontruiming van het Joods Weeshuis.

Leerlingen
De nadruk bij de herdenking ligt op de rol van de leerlingen van groep 8 van de St. Josephschool. Die hebben in de klas de geschiedenis van het weeshuis besproken en zich verdiept in de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze dragen door hen zelf geschreven gedichten voor.

De herdenking begint om 13.30 uur bij het voormalig Joods Weeshuis aan de Roodenburgstraat 1 en duurt ongeveer een uur. Belangstellenden zijn welkom bij deze plechtigheid. Ook kan iedereen, naar Joods gebruik, een steentje of een eenvoudige bloem neerleggen.

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×