Wethouders Oegstgeest. Van links naar rechts: Elfred Bus, Tim van Tongeren, Dick de Groot. (Foto: Instagram Gemeente Oegstgeest)

Oegstgeester wethouder Dick de Groot van Hart voor Oegstgeest per direct weg

Misschien zit er iets in de lucht, maar nadat dinsdagmiddag in Voorschoten CDA-wethouder René Zoetemelk zijn onmiddellijke vertrek aankondigde, volgt enkele uren later Dick de Groot van Hart voor Oegstgeest (financiën) zijn voorbeeld. Ook De Groot voert persoonlijke afwegingen aan als reden voor zijn vertrek. Volgens HvO blijft De Groot wel betrokken bij de partij. Hart van Oegstgeest gaat nu op zoek naar een opvolger voor De Groot.

Bij het begin van de commissievergadering op dinsdagavond biedt wethouder Dick de Groot zijn ontslag aan. Na zijn aantreden als wethouder in juni 2022 heeft de Groot zich ingezet voor de gemeente met een brede portefeuille, met daarin onder andere de gemeentefinanciën. Maar de rek is op en De Groot zag, mede door kritiek op zijn functioneren, het werk niet meer zitten. “Waar gehakt wordt, vallen spaanders. En wat mij opvalt, is dat er veel gediscussieerd wordt over de spaanders,” zegt De Groot tijdens de vergadering.

In een gezamenlijke verklaring stellen coalitiepartijen Progressief Oegstgeest, D66 en HvO begrip te hebben voor diens besluit. “Dick heeft bijgedragen aan een goede onderlinge samenwerking van de coalitie en heeft ook mede het coalitieprogramma opgesteld. Wij gaan zijn inzet missen.” Karin Rosdorff-Molevelt, fractievoorzitter van Hart voor Oegstgeest, is eerder op de hoogte gesteld over het besluit van De Groot, maar zag dit niet aankomen: “Het nieuws sloeg bij ons in als een bom.”

Burgemeester Emile Jaensch stelt dat Dick de Groot voor zichzelf een grens heeft gesteld. “En die is voor hem bereikt. We zijn verdrietig over zijn besluit. In eerste instantie voor Dick zelf.” De Groot is volgens de burgemeester een man van het dorp die er trots op was om in zijn gemeente te mogen besturen. “Hij stond aan de wieg van het coalitieakkoord en wist de plannen te concretiseren in de begroting. Geen geringe opgave, waarbij hij lastige keuzes niet uit de weg ging. Hij heeft zich met toewijding ingezet voor zijn portefeuille. Met Dick vertrekt er een bevlogen wethouder, we zijn hem dankbaar voor zijn inzet”, zegt Jaensch mede namens de twee overgebleven wethouders Tim van Tongeren en Elfred Bus.

De commissievergadering op dinsdagavond werd na het besluit van de Groot vroegtijdig beëindigd, mede omdat de onderwerpen op de agenda in diens portefeuille zitten. Het college moet nu gaan zoeken naar een nieuwe wethouder. “Het betekent dat we voorlopig met twee wethouders en een burgemeester verder gaan. Wij verwachten dat er zo snel mogelijk weer een wethouder namens Hart voor Oegstgeest benoemd kan worden,” aldus burgemeester Emile Jaensch.

Oegstgeest Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×