Kastje met menstruatieproducten om mee te nemen. (Foto: PR)

Gratis maandverband en tampons op mboRijnland

Op de verschillende vestigingen van mboRijnland zijn vanaf 8 maart, Internationale Vrouwendag, gratis menstruatieproducten beschikbaar. De school wil op deze manier voorkomen dat vrouwen spijbelen omdat ze geen maandverband of tampons tot hun beschikking hebben.

In een of meerdere toiletten in iedere vestiging hangen dispensers. “Wij vinden dat iedereen onderwijs moet kunnen volgen en dat niemand een dag of een paar uur school hoeft te missen omdat je ongesteld bent”, zegt initiatiefnemer José Nijhuis. “Bovendien vinden we dat menstruatieproducten, net als zeep en toiletpapier, voor iedereen beschikbaar moeten zijn in onze toiletten. De helft van onze bevolking is tenslotte elke maand ongesteld. Dat is de normaalste zaak van de wereld.”

Uit onderzoek blijkt dat bijna negen op de tien vrouwen minstens eens per cyclus geen tampons of maandverband bij zich hebben. Daarnaast spijbelt bijna een kwart van de jongeren weleens tijdens hun menstruatieperiode, omdat ze geen menstruatieproducten hebben. Door de inflatie worden deze producten duurder. “We zien bij ons op school ook dat studenten menstruatieproducten soms niet kunnen betalen”, aldus Nijhuis.

Vanaf 8 maart hangen in een of meerdere toiletten dispensers met maandverband en tampons. Bovendien bevinden zich vanaf deze maand in elk pand kastjes met bijvoorbeeld zeep en toiletpapier om mee te nemen. Deze zijn herkenbaar aan de paarse vlindersticker, het logo van het Armoedefonds, waarmee mboRijnland samenwerkt.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×