Koken zonder dieren: Pad Thai met tempé. (Foto: Gerry van Bakel)

Koken zonder dieren: Pad Thai met tempé

Op Sleutelstad.nl geven we je elke zaterdag een recept voor een diervriendelijke vega(n) maaltijd in de rubriek ‘Koken zonder Dieren’. Deze week een recept van onze eigen presentator en verslaggever Gerry van Bakel.

Lekker, smaakvol en zonder al te lang in de keuken te hoeven staan. Een ideaal gerecht na een drukke werkdag of juist na een luie dag op de bank. Geen zelfverzonnen recept, maar de zoekmachine zijn werk laten doen. Een paar weken geleden uitgeprobeerd. Vanavond in de herhaling: Pad Thai met tempé.

Ingrediënten – voor 4 personen:
350 gram rijstnoedels
300 gram tempé
2 hete rode pepers
200 gram witte champignons
1 winterwortel en 1 courgette in dunne reepjes gesneden
4 lenteuitjes
4 teentjes knoflook
4 eetlepels sojasaus
3 eetlepels sesamolie
chilivlokken naar smaak
korianderblaadjes en geroosterde pinda’s ter garnering

Saus:
100 gram pindakaas
100 ml kokosmelk
3 eetlepels maple sirop (of gembersiroop)
100 ml sojasaus
limoensap
1 theelepel chilisaus
1 theelepel gemberpoeder

Bereiding: circa 30 minuten
Laat de rijstnoedels in heet water wellen totdat ze zacht zijn. Dat duurt ongeveer tien minuten. Daarna afgieten en even laten staan.

Snijd de tempé ondertussen in kleine blokjes van 1 bij 1  centimeter, maar iets groter mag ook. Bak de de blokjes tempé in een koekenpan in één eetlepel sesamolie. Haal de tempé eruit en houd apart, voeg nog wat sesamolie toe en bak dan de gehakte knoflook, pepers en champignons in een minuut of vier bruin en gaar. Voeg vervolgens de in reepjes gesneden courgette en wortel toe en bak nog even door.

Roer alle ingrediënten voor de saus door elkaar in een kom. Daarna voeg je de rijstnoedels en saus toe aan de gebakken tempé met groente en warm je alles goed door. Bestrooi met chilivlokken, koriander en geroosterde pinda’s. Je kan er ook nog een spiegeleitje bij bakken en wat (vegetarische) kroepoek bij serveren. Alles bij elkaar ben je zo’n dertig minuten bezig.

Duurzaamheid Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude Koken zonder Dieren


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×