Margot Nicolaes is sinds enkele weken directeur van BplusC. (Foto: Peter Visser)

Nieuwe BplusC-directeur Margot Nicolaes met veel enthousiasme aan de slag

Haar eerste maand zit erop en het is zeker geen rustig vaarwater waarin Margot Nicolaes als nieuwe directeur van BplusC terecht is gekomen. “Er wachten inderdaad de nodige uitdagingen, maar dat maakt het alleen maar interessant en leuk”, zo vindt de kersverse directeur.

De kogel is door de kerk voor wat de huisvesting van de bibliotheek betreft. Zoals inmiddels bekend is gemaakt, blijft de centrale bibliotheek aan de Nieuwstraat gevestigd, maar het gebouw zal wel ingrijpend worden gerenoveerd . Nicolaes: “We moeten nog wel even de definitieve besluitvorming in de Gemeenteraad afwachten. Het betekent overigens wel dat we zo’n twee jaar ergens anders onderdak moeten vinden. Dat is best wel een dingetje; voldoende groot, in de binnenstad en goed toegankelijk.”

Ervaring
Het afgelopen jaar was Nicolaes op interim basis lid van het managementteam van de bibliotheek in Utrecht. Daarvoor was ze jarenlang directeur van de openbare bibliotheek in Delft. Zij heeft daar onder andere leiding gegeven aan het proces waarbij de bibliotheek en het Kunstcentrum Delft een intensieve samenwerking zijn aangegaan. Ook heeft zij daar de huisvesting van beide organisaties in een nieuw gebouw gerealiseerd. “Die ervaring neem ik natuurlijk mee. Want we moeten bij BplusC niet alleen met de vernieuwing van de huisvesting van de bibliotheek aan de slag, ook de inhoudelijke doorontwikkeling moet vorm krijgen, zodat de bibliotheek het karakter krijgt dat past bij deze tijd.”

Muziekschool
In het Sleutelstad-programma Cultuur071 benadrukt Nicolaes dat BplusC veel meer is dan alleen de bibliotheek. Een van de andere uitdagingen gaat bijvoorbeeld over de herhuisvesting van de culturele cursussen en de muziekschool. “Dat zal ook de nodige inspanning kosten. We gaan de oude K & O-panden aan de Hazewindsteeg/Caeciliastraat geschikt maken voor onze toekomstige ‘C-hub’. Er is de komende jaren heel veel te doen, maar ik kijk er naar uit om daarmee aan de slag te gaan.”

Cultuur Leiden Cultuurhuis


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×