De panden in de Hazewindsteeg zijn al enkele jaren in beeld voor een centraal Cultuurhuis Leiden. (Foto's: Chris de Waard)

Verhuizing muziekschool op losse schroeven vanwege fors hogere kosten

Of de samenvoeging van de locaties van de BplusC Muziekschool aan de Middelstegracht en het Rapenburg in een nieuw ‘cultuurhuis’ aan de Hazewindsteeg 2-4 doorgaat is onzeker. De kosten vallen veel hoger uit. Hoeveel dat is wil cultuurwethouder Yvonne van Delft niet zeggen. “Maar het gaat niet om een paar eurootjes.”

Van Delft wil nu even pas op de plaats maken om een aantal zaken nader te onderzoeken. “We gaan kijken of we kosten kunnen besparen, waardoor er een beter haalbaar plan uit komt.” Beloven dat het goed komt, kan ze echter nog niet. “Er is echt een aanvullende financiële analyse noodzakelijk zodat een zorgvuldige, integrale afweging kan worden gemaakt”, schrijft de wethouder in haar brief.

Zo’n integrale afweging maakt de raad bij de behandeling van de kaderbrief en de begroting. “Maar het wordt in elk geval niet de komende begroting, want dan had ik nu al keuzes voor moeten leggen en ik heb er dus voor gekozen dat nu nog niet te doen”, zegt Van Delft daarover. Dat betekent in elk geval dat de raad zich niet eerder dan in het voorjaar van 2025 over een aangepast plan zal kunnen buigen.

Sinds eind 2022 werkt de gemeente Leiden aan een plan om naast de Leidse Schouwburg zo’n cultuurhuis te realiseren. Dat moet een moderne, duurzame en verbindende plek worden met meer samenwerking tussen muziek en podium, en tussen amateur en professional. De muziekschool zou daar dan deel van gaan uitmaken. Dat de samenvoeging nu onzeker is geworden, heeft te maken met sterk gestegen bouwkosten.

Wethouder Yvonne van Delft neemt meer tijd om tot een aangepast plan te komen voor het cultuurhuis aan de Hazewindsteeg waar ook de BplusC muziekschool een plek zou moeten krijgen.

Rigoureus
De afgelopen maanden heeft de gemeente samen met BplusC en de onderhuurders van het Muziekhuis, dat zijn Hot House, De X en Van Polanen presents, een functioneel en technisch Programma van Eisen opgesteld. Met een architect is vervolgens een eerste opzet gemaakt voor de indeling van het pand. “Tijdens deze uitwerking bleek dat het programma van de nieuwe muziekschool alleen past in het huidige complex aan de Hazewindsteeg als het rigoureus verbouwd wordt”, schrijft cultuurwethouder Yvonne van Delft in een brief aan de Leidse gemeenteraad. “Hierdoor stijgen de bouwkosten fors.”

Constructie
Een dure spelbreker is de Kapelzaal in het cluster gebouwen dat samen het complex in de Hazewindsteeg vormt. “De grote zaal die de muziekschool aan de Middelstegracht heeft, moet een plek krijgen in het Cultuurhuis. Dat kan eigenlijk alleen in de Kapelzaal op de eerste etage. Maar de constructie daarvan is niet stevig genoeg.”

Een van de uitgangspunten voor de nieuwe muziekschool is dat er een kostenbesparing kan worden gerealiseerd. De twee verouderde panden aan de Middelstegracht en het Rapenburg  kunnen bij een verhuizing worden afgestoten en hoeven niet te worden gemoderniseerd. Ook de exploitatielasten dalen als de twee locaties worden samengevoegd. Door de extra onverwachte verbouwingskosten aan het complex aan de Hazewindsteeg en de prijsstijging van bouwmaterialen in het algemeen, is het volgens Van Delft nog maar de vraag of zo’n kostenbesparing kan worden bereikt. Ze hoopt de raad voor de zomervakantie te informeren over het vervolg van het project.

Cultuur Leiden Maatschappij Cultuurhuis


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×