(Foto's: Chris de Waard)

Honderden mensen voeren actie voor open en groen Vlietland

Net als half september vorig jaar stroomde Vlietland ook deze zondagmiddag weer vol met inwoners, politieke partijen en initiatiefgroepen die uiting kwamen geven aan hun zorgen over de plannen om in Vlietland Noord een recreatiepark te bouwen met 222 vakantiehuisjes en 569 parkeerplaatsen. “Vlietland Open, Vlietland Groen”, scandeerde de menigte op het grasveld bij het Karperpad, nadat eerst een demonstratieve rondgang met borden en spandoeken was gemaakt door het gebied.

“De plannen voor een park met recreatievilla’s in Vlietland Noord hebben terecht veel stof doen opwaaien. In onze eigen gemeente, maar ook in Voorschoten en in Leiden”, zei Natalie van Weers, de fractievoorzitter van GroenLinks in Leidschendam-Voorburg. “Het bestemmingsplan gaat volgens ons ten koste van natuur en water en van de recreatiemogelijkheden van de inwoners van onze regio, die er graag en veel komen.”

Een uur lang sprak de ene na de andere vertegenwoordiger van politieke partijen de demonstranten toe. De boodschap was eenduidig. Het voorliggende plan moet van de baan en er moet ruimschoots de tijd genomen worden voor een nieuw beter plan. “en als daar uit komt dat er dan alsnog gebouwd wordt in het gebied, dan moeten we ons daarbij neerleggen”, zegt Govert-Jan de Vrieze van Burgerinitiatief Vlietland. “Want dat is dan de uitkomst van een democratisch proces.”

Ook een meerderheid van Provinciale Staten wil dat er op een zorgvuldige manier alsnog inspraak wordt georganiseerd. “We hebben gezegd dat als het om zo’n belangrijk gebied gaat, de inspraak op een zorgvuldige manier vorm gegeven moet worden”, zegt PvdA-statenlid Evelyn Hijink. Dat is nu nog niet gebeurd.

Govert-Jan de Vrieze van Burgerinitiatief Vlietland blijft hameren op een nieuw beter plan. Daarin staat hij bepaald niet alleen.

Participatieproces
De manifestatie was een initiatief van GroenLinks Leidschendam-Voorburg, maar veel andere partijen uit gemeenten in de regio sloten zich aan. Ook waren er statenleden aanwezig van verschillende partijen die willen dat er nu eerst tijd wordt ingeruimd voor een nieuw participatieproces. Een meerderheid in Provinciale Staten schaarde zich afgelopen week achter die oproep van de Provinciale PvdA-fractie en stelde bovendien 40.000 euro beschikbaar om dart proces zo nodig te helpen vorm geven.

PvdA-Statenlid Evelyn Hijink wist afgelopen week een meerderheid achter haar voorstel te krijgen waarbij Provinciale Staten niet alleen 40.000 euro beschikbaar heeft gesteld voor een nieuw participatieproces, maar ook oproept om omwonenden echt een stem te geven in de ontwikkeling van het gebied. 

Naast GroenLinks waren ook de SP, de Partij voor de Dieren, de PvdA, D66, Water Natuurlijk, de Vrienden van Vlietland, Burgerinitiatief Vlietland en de Bomenbond Rijnland bij de demonstratie betrokken. En dus ook honderden individuele burgers uit het omliggende gebied.

Leiden Regio Voorschoten Dutch Lake Residence - Vlietland


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×