Kunstexpert Frans Leidelmeijer en Leiderdorpse filmmaker Bie Muusze wilden het verhaal van de wederzijdse beïnvloeding van de Indonesische en Nederlandse architectuur en toegepaste kunst voor een breed publiek toegankelijk maken. Ze maakten de documentaire ‘Kruisbestuiving’. Het eerste deel van deze film verscheen vorig jaar en gisteren was de Leidse première van deel 2 in bioscoop Trianon.
De belangstelling vanuit Nederland voor de cultuur uit Nederlands-Indië (het huidige Indonesië) begint aan het einde van de negentiende eeuw. Die belangstelling werd mede ingegeven door de toenemende interesse van Europeanen voor ‘exotische culturen’. Nederlanders waren onder de indruk van de eeuwenoude batikcultuur in Nederlands-Indië en de bijzondere kleding van de Javaanse vorsten.
In Nederland kreeg de batikcultuur toepassing in zowel kleding als in het interieur. In het Sleutelstadprogramma Cultuur071 vertelt Muusze dat ook in de Nederlandse architectuur de invloed van de Indonesische bouwkunst aan het begin twintigste eeuw steeds meer zichtbaar wordt, van art deco tot de nieuwe zakelijkheid.
Muusze: “Ik hoop dat door onze documentaire een breder publiek oog krijgt voor die wederzijdse invloed. Vorig jaar hebben we in deel 1 van Kruisbestuiving vooral de beïnvloeding in Nederland getoond. We zijn daarvoor op heel bijzondere plekken geweest, zoals bijvoorbeeld in Paleis Noordeinde in Den Haag en gebouw De Bazel in Amsterdam, maar ook in een pottenbakkerij in Leiderdorp. Voor deel 2 hebben we vorig jaar gefilmd in Indonesië. Dat was een maand lang hard werken van zonsopgang tot zonsondergang en dat bij zo’n 35 graden.”
De film is de komende maanden te zien in diverse bioscopen, onder andere in Rotterdam en Nijmegen en in meerdere musea, waaronder ‘Het Schip’ in Amsterdam.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907