De halve finale bij het NK Boulderen. Lynn van der Meer (rechts) werd kampioen bij de vrouwen. (Foto's: Reanne van Kleef)

Klimmers kunnen in Leiden nog drie weken de routes van het NK Boulderen proberen

Een week of zes kregen ze de tijd om het NK Boulderen te organiseren. Die uitdaging durfde het Leidse Wildflower Climbing in de Rooseveltstraat wel aan. Afgelopen zaterdag was het zover en daarbij was de nationale top aanwezig om het toegestroomde publiek te vermaken. Zeven van de geklommen finaleroutes blijven nog drie weken hangen.

“Normaal moeten de routes meteen weer weg, maar bij ons kunnen ze nog een tijdje blijven”, vertelt Tiba Vroom van Wildflower Climbing. “Een unieke kans dus om zelf de NK-routes te proberen.” Onder de boulderhallen in Nederland is Wildflower Climbing een beetje een vreemde eend in de bijt. Anders dan bij veel andere hallen, richt Wildflower Climbing zich volledig op het sportklimmen en niet op de commerciële kant. Een paar weken minder nieuwe routes ophangen en wekenlang de NK-routes proberen, is dus geen enkel probleem.

Vroom, eigenaar van de hal en zelf een van de beste klimmers van Nederland, mocht meebouwen aan de routes. Een grote kans voor de Leidse, want voor het routebouwen wordt een gespecialiseerd internationaal team samengesteld. “Het is dan altijd spannend als de klimmers van start gaan, ook voor de routebouwers”, vertelt Vroom. “Want de routes bepalen de wedstrijd. We willen onderscheidende boulders bouwen.” Spannend werd de wedstrijd zeker. De twee favorieten lieten onder de druk steekjes vallen. Bij de vrouwen werd reserve Lynn van der Meer Nederlands kampioen en bij de mannen Paul Brand.

Vroom kijkt dan ook tevreden terug op het evenement, waarvoor ze maar zo kort de tijd kreeg om het te organiseren. “Vanuit de organisatie is alles goed gegaan en de klimbond was ook erg blij. Het geeft Wildflower Climbing meer bekendheid in Nederland en zeker ook in Leiden. Er zaten veel Leidse klimmers in het publiek.” Vroom hoopt dat ze het evenement volgend jaar weer mag organiseren. “Maar mogelijk wil de bond naar een locatie waar meer toeschouwers in kunnen.” Er was nu plek voor zo’n 250 toeschouwers tegelijk. Over de hele dag genomen wordt het bezoekersaantal op vijfhonderd geschat.

Kriebelen
Mocht het NK volgend jaar toch weer in Leiden zijn, dan klimt Vroom mogelijk voor thuispubliek. Een aantal jaar geleden heeft de klimster het wedstrijdklimmen op een laag pitje gezet om Wildflower Climbing op te kunnen richten, maar nu gaat het toch weer kriebelen. “Ik heb zaterdag denk ik wel honderd keer de vraag gekregen, waarom ik zelf niet meedeed”, lacht ze. “Volgend jaar wil ik weer meedoen, ik merk dat ik het nog veel te leuk vind.” In mei wil Vroom deelnemen aan het NK Lead, de andere klimdiscipline in Nederland.

Aan de Olympische Spelen in Parijs doet Vroom sowieso niet mee, daar zou ze zich dan dit jaar voor moeten kwalificeren. Maar als ze de smaak weer te pakken krijgt, zijn de spelen in Los Angeles in 2028 zeker een mogelijkheid.

Wildflower Climbing is te vinden op Rooseveltstraat 49A in Leiden. Niet te verwarren met Boulderhal Kunststof, zo’n honderd meter verderop.

  • Deze routes kunnen nu bij Wildflower Climbing worden geklommen.
    Deze routes kunnen nu bij Wildflower Climbing worden geklommen.
  • Deze routes kunnen nu bij Wildflower Climbing worden geklommen.
    Deze routes kunnen nu bij Wildflower Climbing worden geklommen.
  • Veel publiek bij het NK Boulderen.
    Veel publiek bij het NK Boulderen.
Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×