(Foto: Chris de Waard)

Boterhuispolder dicht vanwege broedende weidevogels

De gemeente Leiderdorp heeft de Boterhuispolder met ingang van vandaag voor drie maanden afgesloten voor het publiek. Tot en met 18 juni is het gebied dicht om de (weide) vogels zo  rust te geven om hun eieren uit te broeden en hun kuikens met succes groot te brengen.

Vooral vogels die hun nest op de grond hebben, kunnen makkelijk verstoord worden. Verstoringen gebeuren weliswaar vaak onbedoeld en ongemerkt, maar leiden tot verspilling van energie die de vogels hard nodig hebben voor het broeden. Voor sommige soorten is rust zelfs voorwaarde voor broedsucces.

Het weiland in de Boterhuispolder is van levensbelang voor de weidevogels in Leiderdorp. Ze halen hun voedsel uit de polder. Wormen, insecten en larven, soms ook zaden, zoetwatermossels en andere kleine diertjes. De polder heeft een hoge grondwaterstand en dat is superbelangrijk voor een rijk bodemleven, ook in de zomer. Er is dus voldoende te eten, ook voor de jonge kuikens die in het voorjaar uit het ei kruipen.

De Boterhuispolder is één van de weinige gebieden in Europa waar de weidevogels zich voortplanten. Ze maken hun nesten op de grond. dat is niet veel meer dan een kuiltje in het gras dat enige bescherming biedt. Het meest opvallend in de weilanden zijn de steltlopers met hun lange poten: grutto, kievit, tureluur en scholekster. Er nestelen in de Boterhuispolder naar verhouding veel grutto’s en dat is bijzonder. De grutto is namelijk een gevoelige vogel. Deze houdt niet van straatverlichting en blijft weg als de leefomstandigheden niet goed zijn of wanneer er veel mensen zijn.

Gezamenlijk jagen kieviten en grutto’s kuiken- en eierdieven als kraaien, reigers en buizerds weg. Mensen en honden zijn een maatje te groot.

Leiderdorp Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×