De takkelingen zijn al uitgevlogen en er is normaal gesproken dus geen gevaar meer om aangevallen te worden zegt vogelkenner Dick de Vos. (Foto's: Dick de Vos)

Gemeente Leiden sluit pad af na aanval 'agressieve' uil

De gemeente Leiden heeft het Pomonapad in de Vogelbuurt afgesloten nadat een wandelaar woensdag werd aangevallen door een uil. “Totale onzin”, zegt vogelkenner Dick de Vos die een straat verderop in de, hoe toepasselijk, Bosuilstraat woont.

De voormalige fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Leiden snapt niks van de actie van de gemeente. Hij was zelf eind februari betrokken bij het ringen van de uilskuikens. “Dat was op 26 februari. Waarschijnlijk zijn ze ergens tussen 5 en 10 maart uitgevlogen.”

Dat de uilenouders uit bescherming van hun jongen de aanval kozen, ligt volgens De Vos aan het gedrag van de vrouw die door een van de uilen werd belaagd. “Ik heb begrepen dat ze haar kat kwijt was en die liep te zoeken rond de boom waarin het uilennest zat. Toen ze iets hoorde dacht ze dat het haar kat was, maar het bleek een takkeling. Dat is de officiële naam voor een uilenpuber. Ze kwam te dichtbij en ja… toen kwamen de ouders wel in actie. Als je gewoon doorloopt en ze met rust laat is er niets aan de hand. Het is dus echt niet zo dat als je daar gewoon langsloopt, je aangevallen wordt.”

Volgens De Vos gaat de gemeente er ten onrechte vanuit dat de jonge uilen nog op het nest zitten, maar ze zijn dus al uitgevlogen. “Waarschijnlijk zijn ze begin februari uit het ei gekropen.”

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×