Het motto is: steen eruit, plantje erin. (Foto: Emile van Aelst)

Het Groene Ideecafé: Vergroening van de straat geeft verkoeling, isolatie en blijdschap

Het NK tegelwippen, geveltuintjes, en boomspiegels beplanten. Vergroening staat volop in de belangstelling en is hard nodig, zeggen de organisatoren van het Groene Ideecafé. Het geeft verkoeling in de stad, meer biodiversiteit en mensen worden er blij van.

Robbert Folmer en Marijke Langeveld van het Groene Ideecafé kiezen voor een echt lente-thema voor het komende Groene Ideecafé op maandag 20 maart in Scheltema. Hoe vergroen je je buurt? “Het NK tegelwippen is een mooi voorbeeld”, zegt Folmer. “Je haalt tegels eruit en zet een plantje erin. Of je wacht gewoon wat er opkomt. Als je met een warmtecamera rondloopt op straat op een zonnige dag in de zomer, zie je dat planten zorgen voor wel vijf tot tien graden verkoeling.”

Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Marijke Langeveld en Robbert Folmer van het Groene Ideecafé over vergroening van je buurt.

En vergroening werkt ook de andere kant op, vult Langeveld aan. “Als je dan die tegel eruit haalt, kun je tegen de muur een klimplant laten groeien en die zorgt voor verkoeling, maar werkt ook isolerend.” En dat het slecht voor je muur zou zijn, is achterhaald. “In nieuwere woningen heb je dat niet en het hangt ook af van welke klimplant je gebruikt.” Wie twijfelt of zijn of haar muur bestand is tegen een klimmer, kan terecht bij het Groene Ideecafé.

Steenbreek
Sprekers maandagavond zijn mensen van Operatie Steenbreek. Zij willen Nederland onttegelen onder het motto: steen eruit, plantje erin. Wat meer groen oplevert en ook zorgt voor meer capaciteit om water op te vangen. Daarnaast volgen korte presentaties van Leidse buurtinitiatieven over planten van bomen, het beplanten van boomspiegels en bijvoorbeeld moestuin Bontekoe die voor de Voedselbank groente levert en vrijwilligers zoekt.

Verder is er live muziek en wordt de avond afgesloten met een pubquiz. De deuren van Scheltema gaan open om half acht, de avond begint om acht uur. Folmer verwacht dat het rond half elf zal zijn afgelopen. Een stoomcursus vergroening van je buurt in tweeënhalf uur. “De presentaties van de buurtinitiatieven mogen maximaal vijf minuten duren”, belooft Langeveld. “En er komt een vragenrondje achteraf.”

Ruilhoekje
Ook is er een ruilhoekje voor boeken en stekjes, dus niemand hoeft met lege handen naar huis te gaan. De organisatie vraagt een vrijwillige bijdrage van vijf euro (of liever tien euro) om kosten voor de locatie en de muziek te dekken. Voor meer informatie over het Groene Ideecafé, kijk op de website van de Ideewinkel.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×