(Foto: Regio15)

mboRijnland weigert lid jeugdbende

Een 17-jarige jongen uit Stompwijk wil een opleiding volgen bij mboRijnland in Leiden, maar de school ziet dat niet zitten. De jongen is veroordeeld voor een steekpartij tussen rivaliserende groepen in Zoetermeer en werd vorig jaar zelf beschoten in een Zoetermeerse speeltuin, waarbij hij zwaargewond raakte. “We maken ons zorgen over de veiligheid van onze studenten en docenten.”

Dat de school zich zorgen maakt is niet zo gek. De jongen uit Stompwijk was betrokken bij een steekpartij in juli 2021 op een basketbalveldje aan het Abdissenbos in Zoetermeer, waarbij twee jongens van 15 en 16 jaar meerdere keren in hun hoofd, nek en borst werden gestoken. Hij is veroordeeld tot 87 dagen jeugdgevangenis en mag geen contact hebben met twaalf mededaders.

In mei vorig jaar was de jongen zelf slachtoffer van geweld. Hij werd beschoten in een speeltuintje aan de Paganinirode in Zoetermeer. Het bleek een wraakactie voor de eerdere steekpartij, zo werd later in de rechtbank duidelijk. De jongen uit Stompwijk raakte zwaargewond. Hij werd geraakt in zijn halsslagader, liep een klaplong op en een gebroken heup.

Zorgen
De jongen kon vanwege zijn verwondingen niet naar het mbo in Leiden komen en volgde onderwijs op afstand. Het lukte hem om zijn opleiding af te ronden en hij schreef zich vervolgens in voor niveau 2. Toen liet mboRijnland weten hem niet terug te willen. Hij moet elders maar passend onderwijs gaan volgen, want er zijn zorgen over de veiligheid. De jongen liet het er niet bij zitten en stapte naar de rechter. Hij is met zijn moeder en coach naar de rechtbank gekomen.

De jongen legt aan de rechter uit waarom hij niet naar een andere school kan. “Ik ben het slachtoffer geworden van een schietpartij in Zoetermeer. Ik wil daar niet doorheen rijden om naar school te gaan. Ik wil in Leiden naar school, daar kom ik nooit iemand tegen.” Zijn advocaat bevestigt dat. “Mededaders en slachtoffers zitten op scholen in Den Haag, Rotterdam en Delft. Het wordt niet verstandig geacht dat ze bij elkaar op school zitten.”

Bendeleden
De raadsvrouw begrijpt hoe lastig het voor scholen in de regio is om jeugdbendeleden uit elkaar te houden. “Alle mbo-instellingen hebben hier moeite mee en maken zich zorgen. Maar het belang om onderwijs te volgen is groot. Juist voor deze jongens. De recherche en de wijkagent houden steeds in de gaten waar welke mededader op school zit.” MboRijnland heeft dat overzicht niet en dat baart de school zorgen. “Wat als een mededader zich morgen bij ons wil inschrijven? Hoe weten we dat dan? De reclassering zegt: dat houden wij in de gaten, maar de school heeft een zorgplicht, wij zijn verantwoordelijk.” De advocaat van de school haalt de beschieting van een leerling voor de deur van de locatie in Zoetermeer aan:  “Dat was heel erg angstig en bedreigend.”

Risicoanalyse
Volgens de reclassering, die ook in de rechtszaal zit, zou de 17-jarige jongen zonder gevaar in Leiden moeten kunnen studeren. “We hebben alles nagelopen, met de wijkagent, met school, met het veiligheidshuis. Er is door ons een volledige risicoanalyse gemaakt.” De rechter vraagt de school ook zo’n risicotaxatie te maken. “Er moet meer worden uitgezocht dan tot nu toe is gebeurd. Uiteindelijk gaat het erom of u met droge ogen kunt zeggen: wij willen hem niet.”

MboRijnland gaat daarmee akkoord. Als de partijen er na de risicoanalyse alsnog niet uit komen, gaat de zaak op 13 april verder.

112 Sleutelstad Leiden Onderwijs Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×