De ingepakte Visfontein. (Foto: Simone Both)

Taalsafari Leiden: De Visfontein aan de Vismarkt

Op de Vismarkt staat al sinds 1693 een fontein: de Visfontein. Dit is de eerste openbare fontein in Leiden. De fontein is uitgevoerd naar het ontwerp van Jacob Roman. Het beeldhouwwerk is van Johannes Hannaert en Cornelis Minee. Rond de fontein heeft men in 1858 een decoratief gietijzeren hekwerk geplaatst.

De fontein is gemaakt omdat het stadsbestuur wilde dat de visverkopers op de markt over voldoende zuiver water beschikten. Het water van de fontein kwam vroeger uit een waterkelder onder de Burcht. Archeologen vonden een verbinding tussen de waterreservoirs in de burchtheuvel en de Visfontein. Die verbinding ging zelfs onder de Nieuwe Rijn door. Het  hoogteverschil van tien meter zorgde ervoor dat de fontein toen al spoot. Tegenwoordig is de fontein gewoon aangesloten op het waterleidingnet.

’s Winters ziet de Visfontein er minder indrukwekkend uit, want dan wordt het beeldhouwwerk ingepakt om het te beschermen tegen de elementen. Dat gebeurt omdat de steensoort van de fontein niet goed bestand is tegen vorst.

Omstreeks 1880 woonde in Leiden een huiseigenaar, genaamd Fontein. Huisbazen zijn zelden populair en van deze werd ieder najaar gezegd: “Hebbie ’t al gehoord? Fontein zit in de kast (in de cel).” Trapte de toegesprokene erin, dan werd hij naar de Vismarkt gestuurd, waar de Visfontijn zijn winterse houten bekleding had gekregen.

Dit was de laatste aflevering van de Taalsafari Leiden op Sleutelstad. De Taalsafari Leiden wordt mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds.

Leiden Taalsafari Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×