Mads Oomen in actie voor Scylla. (Foto: Wim de Leeuw)

Tafeltennisser Mads Oomen: 'Aanval afmaken met de forehand is mijn kracht'

De achttienjarige Mads Oomen staat te boek als hét talent van tafeltennisvereniging Scylla. En nu de mannen begin dit jaar terugkeerden, mag ook Oomen meedoen op het hoogste niveau. “Ik win nog niet zoveel wedstrijden”, zegt Oomen bescheiden, “maar ik vind het wel heel leuk om mee te spelen in de eredivisie.”

Vorig jaar rondde hij zijn middelbare school af en nu heeft Oomen een tussenjaar waarin hij veel tijd kan stoppen in tafeltennis. Naast trainen bij Scylla en competitie spelen voor die club, traint en speelt Oomen ook in Denemarken. “In de competitie kom ik uit voor het tweede team.  Maar ik train met de spelers van het eerste team en die zijn allemaal beter dan ik. Dus ik kan daar veel leren.”

Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met tafeltennisser Mads Oomen van Scylla.

Vorige maand kreeg Oomen de aanmoedigingsprijs bij de uitreiking van de Leidse Sportprijzen. “Hartstikke leuk om van anderen te horen dat ik het goed doe”, zegt Oomen daarover. Hij kreeg die prijs vooral omdat hij eind augustus de jeugdmasters had gewonnen. “De eerste wedstrijd verloor ik net aan,” herinnert Oomen zich nog. “Maar daarna won ik al mijn partijen en dus het toernooi.”

Winnen
Het was nu of nooit bij die jeugdmasters want dat toernooi is voor onder 19 jaar en bij de komende editie heeft Oomen die grens al gepasseerd. Vooraf had Oomen zich ook wel kansen toegedicht om als winnaar uit de bus te komen. “Ik had wel het idee dat ik van de andere spelers kon winnen en dat heb ik ook gedaan.” Missie geslaagd.

Oomen begon met tafeltennis toen hij zes jaar oud was. Zijn vader deed aan tafeltennissen en zo kwam Oomen als vanzelfsprekend in aanraking met de sport. Maar het was geen moeten van de kant van zijn vader. “Ik wilde het echt zelf.” Een jaar later werd hij al geselecteerd voor een nationale talentengroep. “Eén keer in de twee maanden ging ik dan een dag of een weekend naar Papendal. Ik had zelf niet zo door dat het bijzonder was. Ik ging gewoon lekker tafeltennissen.”

Aanvaller
Het leuke aan tafeltennis is de snelheid en de verschillende speelstijlen, vindt Oomen. “De een speelt meer verdedigend en de ander – zoals ik – meer aanvallend. Er zit heel veel variatie in. Ik vind het zelf niet zo heel erg fijn om tegen een verdediger te spelen. Mijn kracht ligt in het afmaken met de forehand. Lekker een klap erop geven.”

“Ik wil me nu toeleggen op tafeltennis en op gegeven moment ook wel iets gaan studeren, maar ik weet nog niet wat precies.” Europees kampioen worden, is een hele verre toekomstdroom van Oomen op de vraag waar zijn ambitie ligt. “Dat zou ik natuurlijk wel heel graag willen, maar dat is nu nog te hoog gegrepen.”

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×