Lenferink won twintig jaar geleden het burgemeestersreferendum in Leiden waarin hij het opnam tegen Harry Groen (links). (Foto: Chris de Waard)

Jongerenorganisatie van D66 Leiden wil burgemeester kiezen

In 2003 werd Henri Lenferink (PvdA) gekozen als burgemeester van Leiden na een burgemeestersreferendum waarbij hij het opnam tegen VVD-er Harry Groen. Het leek destijds de aanloop naar het mogelijk maken van een vorm van burgemeestersverkiezingen, mar zover kwam het nooit. Lenferink is nu de enige verkozen burgemeester van ons land.

Maar niet lang meer, als het aan de Jonge Democraten ligt. De jongerenorganisatie van D66 organiseert komende dinsdag in Leiden een ludieke burgemeestersverkiezing. Tijdens die actie kunnen Leidenaren stemmen wie ze als nieuwe burgemeester van Leiden willen als Lenferink is afgezwaaid. Die maakte recent bekend dat hij per 1 september 2023 stopt als burgervader van Leiden.

Voorzitter Max Verdegaal van de Jonge Democraten Leiden-Haaglanden vindt dat de inwoners van Leiden ook nu weer invloed moeten hebben op wie er burgemeester wordt. “Maar dan door middel van een verkiezing in plaats van een referendum.”

Van 2002 tot en met 2008 werd er in Nederland geëxperimenteerd met het een raadgevend referendum over een nieuwe burgemeester. “Sindsdien is er echter niet veel meer veranderd.’, zegt Verdegaal. “De burgemeester zit het college en de gemeenteraad voor en is verantwoordelijke voor de openbare orde en veiligheid. Iemand met zo’n belangrijke rol zou verkozen moeten worden door de inwoners van de gemeente.”

De Jonge Democraten willen met de verkiezing aandacht trekken voor het verkiezen van burgemeesters. Verdegaal: “Het is tijd dat er na vijftien jaar weer eens goed gekeken wordt naar hoe we burgemeesters aanstellen in Nederland, waarbij er de nadruk zou moeten liggen op het democratischer maken van de aanstelling.”

De Jonge Democraten openen hun stembus op dinsdag 21 maart van 14.00 tot 16.00 uur op de Vismarkt in de buurt van het stadhuis.

Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×