'De Hooglandse Kerkgracht en het weeshuis te Leiden bij zomer'. Olieverf, 44 bij 57 cm. (Foto: PR/Veilinggebouw De Zwaan)

Kapitaal Leids stadsgezicht uit 1871 binnenkort opnieuw geveild

Het iconische schilderij ‘De Hooglandse Kerkgracht en het weeshuis te Leiden bij zomer’ geschilderd door Cornelis Springer wordt binnenkort opnieuw geveild. Het schilderij uit 1871 bracht in 2002 bij veilinghuis Sotheby’s te Amsterdam al 600.000 euro op, op dat moment het op één na hoogste bedrag ooit voor een werk van Springer. De koper van toen is overleden en de nazaten laten het werk nu weer veilen, ditmaal bij veilinghuis Veilinggebouw De Zwaan in Amsterdam.

Het werk geldt als een van de hoogtepunten van de Nederlandse romantische schilderkunst. Kunstschilder Cornelis Springer (1817-1891) woonde en werkte in Amsterdam, maar reisde het land door om ter plekken schetsen te maken voor zijn stadsgezichten.

De richtprijs voor De Hooglandse Kerkgracht en het weeshuis te Leiden bij zomer is nog niet bekend gemaakt, maar het op paneel geschilderde werk geldt al bij haar creatie als kostbaar. De eerste koper Hermanus Koekkoek (jr.), schilder en kunsthandelaar, kocht het werk rechtstreeks van de schilder voor 600 gulden, toen een kapitaal bedrag. Het schilderij is de afgelopen 150 jaar zo’n tien keer van eigenaar gewisseld. Veel namen van die eigenaren zijn bewaard gebleven.

Kijkdagen
Het schilderij is eind april publiekelijk te zien tijdens de kijkdagen van veilinghuis Veilinggebouw De Zwaan. In mei wordt het schilderij geveild. Vermoedelijk verdwijnt het werk van Springer dan weer even uit zicht. Museum De Lakenhal bezit van Cornelis Springer een tekening van het stadhuis.

In het Rijksmuseum in Amsterdam hangt een ander werk van Springer: Het Gezicht op Den Haag. Gezicht op de Westerstraat in Enkhuizen werd in 2006 geveild bij veilinghuis Sotheby’s en bracht 1,1 miljoen euro op. Tot dan toe het hoogste bedrag ooit betaald voor een ‘Springer’.

‘De Hooglandse Kerkgracht en het weeshuis te Leiden bij zomer’. Olieverf, 44 bij 57 cm. (Foto: PR/Veilinggebouw De Zwaan)

Op de achterkant heeft de kunstschilder nog eens een handtekening gezet dat hij dit werk zelf heeft gemaakt.

Het stadhuis te Leiden, 4 januari 1867, tekening, Collectie Museum De Lakenhal, Leiden.

Cultuur Economie Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×