Bij het Zwetpad komen twee scheve huisjes voor mensen met onaangepast gedrag. (Foto: Robbert Beurse)

Zoeterwoude krijgt twee 'scheve huisjes'

In Zoeterwoude komen twee zogenaamde ‘scheve huisjes’ voor mensen die door onaangepast gedrag niet of niet goed in staat zijn om zelfstandig in een normale woonomgeving te wonen.

“Als gemeente vinden wij het belangrijk om ook deze groep een veilige, gastvrije plek te bieden”, zegt wethouder Moniek van Sandick. “Vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat ook onze wettelijke taak.” Binnen de Leidse regio zijn afspraken gemaakt over het huisvesten van deze groep mensen. “Ook als Zoeterwoude pakken we hierin onze verantwoordelijkheid.”

De twee prikkelarme woonunits worden aan het Zwetpad geplaatst in samenwerking met zorgaanbieder De Binnenvest en woningcorporatie Rijnhart Wonen. De bewoners krijgen daar een plek om met zo min mogelijk prikkels te wonen. Ze worden intensief begeleid vanwege psychische problemen. De twee woonunits komen juist aan het Zwetpad. Omdat er geen directe buren zijn, vormt dit een plek waar zo min mogelijk prikkels zijn.

De bewoners zijn volgens de gemeente Zoeterwoude mensen die erg op zichzelf zijn en het lastig vinden om zich aan te passen aan een gewone woonomgeving. “In de sobere woonunits, ook wel ‘scheve huisjes’ genoemd, wonen zij onder begeleiding van De Binnenvest. De stabiele woonsituatie biedt rust.”

Planning
Voor het plaatsen van de woonunits is een tijdelijke ontheffing van het bestemmingsplan nodig. Deze wordt binnenkort aangevraagd. In het tweede kwartaal starten de voorbereidende werkzaamheden. Oplevering van de woonunits is dan naar verwachting mogelijk vanaf het derde kwartaal van 2023. Omwonenden zijn op een informatiebijeenkomst in februari door de gemeente en De Binnenvest geïnformeerd over de plaatsing van de woonunits. Uit het verslag van deze bijeenkomst blijkt dat het college ook heeft gekeken naar plekken bij  het Molenpad, Zuidbuurtseweg/Papeweg en de Burmadeweg.

Groei
De komende jaren groeit Zoeterwoude met ongeveer achthonderd nieuwe woningen voor veel verschillende doelgroepen. “Daarbij zetten we als gemeente extra in op het bouwen van woningen voor starters en senioren. Als wethouder van het Sociale Domein ben ik trots dat we in Zoeterwoude ook oog hebben voor bijzondere doelgroepen, want we zijn er voor iedereen, ook voor de mensen die extra hulp nodig hebben,” zegt Van Sandick.

Maatschappij Politiek Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×