Erfgoed zoals Kasteel Endegeest wordt extra beschermd in de nieuwe visie. (Foto: Maxime Kok)

Gemeente Oegstgeest stelt nieuwe omgevingsvisie vast

De gemeenteraad van Oegstgeest stemde donderdagavond in met een nieuwe omgevingsvisie. Hiermee wil de gemeente duidelijk stellen hoe zij het dorp de komende tien jaar ziet groeien. Het groene dorpse karakter van Oegstgeest staat hierin centraal.

Goedkeurende stemmen klonken donderdagavond in het gemeentehuis van Oegstgeest. Bij het presenteren van een nieuwe omgevingsvisie waren alle partijen positief gestemd. Met deze omgevingsvisie wil de gemeente een duidelijk plan opstellen over hoe Oegstgeest er de komende tien jaar uit gaat zien. Wat wel en niet gebouwd mag worden en welke prioriteiten er binnen de gemeente worden gesteld.

De omgevingsvisie stelt geen harde regels, maar kaders voor nieuwe projecten. Hiermee wil de gemeente het groene en dorpse karakter behouden. “De omgevingsvisie is leidend, dus het zorgt ervoor dat nieuwe projecten invulling geven aan de visie die we hier samen vastgesteld hebben,” zegt wethouder Elfred Bus. Bij nieuwe projecten moet rekening gehouden worden met vergroening, duurzaamheid en moet het project in de wijk passen. Dit houdt ook in dat hoogbouw niet boven de bestaande gebouwen mag uitschieten.

Wethouder Elfred Bus benadrukt dat ook projectontwikkelaars rekening hebben te houden met de in de visie gestelde kaders.

Met het oog op de toekomst en in navolging van de klimaatadaptatieplannen van de gemeente is er in de omgevingsvisie ook rekening gehouden met deze klimaatadaptatie. Er is in kaart gebracht waar het probleem van hittestress groter is en waar extra regenwater kan worden opgevangen. Bij nieuwbouwprojecten zal de klimaatadaptatie ook een belangrijke factor zijn.

Ook de woningbouw in het dorp is opgenomen in de visie. Hiermee wil de gemeente duidelijk hebben welke woningen ze waar in het dorp zien. “Aan de ene kant van het dorp doen we misschien iets meer met sociale woningbouw en als het dichtbij Marente zit juist iets met zorgwoningen,” aldus Bus.

Oegstgeest Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×