Op 4 mei 2021 zond Sleutelstad een gesprek met Donald de Marcas uit waarin hij vertelde over zijn ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. (Foto's: Chris de Waard)

Donald de Marcas en echtgenote Sonja overleden

In zijn woonplaats Huizen is Donald de Marcas vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Samen met zijn ongeneeslijk zieke echtgenote Sonja Bernd’t (84), de artiestennaam van Sonja Johanna Ossedrijver, stapte hij uit het leven.

De Marcas leed aan dementie. Hij was vooral bekend vanwege zijn stem. Onder meer door zijn werk als nieuwslezer. De Marcas was ook cabaretier en zanger. Net als zijn echtgenote die zangeres en sieradenmaakster was. Ze traden vaak samen op met cabaret, liedjes en korte verhalen.

De Marcas werd in 1933 in Leiden geboren en begon zijn carrière in 1953 bij Minjon, de jeugdafdeling van de AVRO-radio. Hij was daar onder andere radiopresentator en hoorspelacteur. Later werkte hij voor een hele serie omroepen, waaronder de Nederlandse Radio Unie, NOS, KRO en VARA. Donald de Marcas was ook een van de stemmen van de radionieuwsdienst verzorgd door het ANP, later het NOS Radionieuws.

De Marcas was Joods, zijn echtgenote half-joods. Ze werkten daarom ook vaak mee aan dodenherdenkingen op 4 mei. In 2021 vertelde hij daarover uitgebreid op Sleutelstad TV in een speciale uitzending rond dodenherdenking in Leiden. Hij ging daar in gesprek met Cees Meijer die voor de Historische Vereniging Oud Leiden ook meewerkt aan de serie ‘de Stem van Leiden’ waarbij oudere Leidenaren worden geïnterviewd.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×