Nicole Roepers, conservator actuele kunst van De Lakenhal, was afgelopen weekend aanwezig bij het Sleutelstadprogramma Cultuur071.

Lakenhal introduceert nieuwe prijs voor beeldende kunstenaars

Alle beeldende kunstenaars tot 36 jaar die een aantoonbare band met Leiden hebben, kunnen zich bij De Lakenhal aanmelden om kans te maken op de Doesjenel Prijs. Deze prijs is door het museum in het leven geroepen om jonge kunstenaars te eren. Tot en met 23 april kunnen kunstenaars hun werken via de website van het museum aanmelden. Aan het eind van dit jaar wordt de winnaar gekozen.

Het is niet voor het eerst dat jonge beeldende kunstenaars uit de Leidse regio kunnen meedoen aan zo’n wedstrijd. Tot 2022 werd de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs, vernoemd naar de gelijknamige kunstenares, om het jaar uitgereikt in Leiden. Toen het legaat van de kunstenares op was, besloten Museum De Lakenhal en het Jong Mecenaat van het museum de handen ineen te slaan om deze prijs voort te zetten. “Het initiatief van de Doesjenel Prijs is van het museum en wordt gesponsord door het Jong Mecenaat. Dat is een kring van mecenassen waar het afgelopen jaar ook jongeren aan zijn toegevoegd”, vertelt Nicole Roepers in het Sleutelstadprogramma Cultuur071. “De jonge mecenassen vinden het leuk om activiteiten te organiseren in naam van het museum waarbij ze ook de jongere generatie betrekken.”

Het Jong Mecenaat verbindt haar naam voor de komende vijf edities aan de kunstenaarsprijs. Museum De Lakenhal vindt het als stads- en kunstmuseum van Leiden belangrijk om jonge kunstenaars te blijven ondersteunen. “Wij hebben als museum maar beperkt de ruimte, maar proberen wel op deze manier ook de jongeren in het daglicht te plaatsen.”

Kunstenaarskoppel
De nieuwe naam van de prijs kent een rijke geschiedenis. Roepers: “Wij waren als museum op zoek naar een spannende naam, waarin wel de connectie met Leiden tot uiting komt. Tanja Elstgeest, onze directeur, vroeg wat wij van ‘Doesjenel’ vonden.” De naam verwijst naar Theo van Doesburg, een van de oprichters van ‘De Stijl’: een kunststroming waar ook Mondriaan bij hoorde, en zijn vrouw Nelly van Doesburg – Van Moorsel. Samen vormden zij een kunstenaarskoppel in Leiden.

“Theo van Doesburg werd door zijn vrienden altijd ‘doesje’ genoemd en later kwam Nelly erbij. Zij werden uiteindelijk een eenheid: als partners, maar ook op artistiek gebied. Nelly was Theo’s muze. Een saillant detail is dat de vorige vrouw van van Doesburg in veel brieven aan het stel refereerde als ‘Doesjenel’. Zij sprak ze al aan als een eenheid en deze naam is uiteindelijk ook overgenomen door hun vrienden uit de kunstenaarskring.”

Volgens Roepers doet het museum met deze naam ook recht aan de hedendaagse tijd. “De naam gaat niet alleen over een man of een vrouw, maar beide. Daarnaast waren Theo en Nelly beide avantgardistische kunstenaars die hun tijd vooruit waren. Dat zijn allemaal elementen die wij hebben gebruikt ter inspiratie. Je kunt veel lijntjes naar de hedendaagse kunst en cultuur trekken.”

Divers palet 
Als alle inzendingen binnen zijn, gaat de zeskoppige jury in beraad om uit de kunstwerken drie finalisten te kiezen. Hun werken zullen vervolgens vier maanden lang te zien zijn in de vorm van een tentoonstelling. “Wij vragen voor de inzending niet om specifieke werken, maar om voorbeelden te sturen die uitstralen wie jij bent als kunstenaar en wat je de afgelopen vijf jaar actief hebt gepresenteerd.” Dit kan volgens Roepers heel divers zijn: “Fijnschilderkunst, performance, fotografie, installatie of art science. Soms maken kunstenaars voor de tentoonstelling ook compleet nieuw werk. Uit de tentoonstelling rolt een prijswinnaar.”

Kandidaten voor de Doesjenel Prijs kunnen zich tot en met 23 april aanmelden via de website van De Lakenhal. De criteria waaraan de aanmelding moet voldoen zijn daar terug te vinden.

Cultuur Interview Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×