Op Sleutelstad.nl geven we je elke zaterdag een recept voor een diervriendelijke vega(n) maaltijd in de rubriek ‘Koken zonder Dieren’. Deze week weer eens een recept van de fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Leiden, Martine van Schaik.
Martine: “Met dit recept sta je met één been in de winter (bietjes) en met één been in de lente (rucola of raapsteel). Geniet ervan!”
Ingrediënten – voor 4 personen
400 gram risotto
1,2 lepel groentebouillon
500 gram bietjes (rauw, geschild en in blokjes)
75 gram rucola (gewassen en gesneden, in plaats van rucola kan je ook raapstelen gebruiken)
1 ui (gesnipperd)
tijm
gemengde zaden en pitten (ik had een mix van zonnebloem-, pompoen- en pijnboompitjes)
olijfolie of plantaardige, vloeibare boter
zout en peper
Bereiding – 60 minuten
Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de biet en snijd in blokjes. Bestrooi de bietjes met tijm en breng op smaak met zout en peper. Besprenkel de bietjes met olijfolie of plantaardige boter en rooster in de oven totdat de bietjes gaar en zacht zijn. Dit kan wel 45 tot 60 minuten duren.
Maak ongeveer 30 minuten voor het einde van de oventijd de groentebouillon klaar. Verhit olijfolie in een pan en fruit de ui. Bak de risottorijst met de ui mee tot het glazig ziet. Voeg beetje voor beetje de groentebouillon toe. De risotto is gaar als de buitenkant zacht, en de kern van de korrels nog stevig is.
Voeg de bietjes, de helft van de rucola en de helft van de zaden en pitten toe aan de risotto en warm goed door. De rucola slinkt hierdoor en wordt een stuk minder pittig.
Schep de risotto op borden, geef iedereen een extra toef rucola en bestrooi elk bord rijkelijk met zaden en pitten.
Eet smakelijk!
Duurzaamheid Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude Koken zonder DierenSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907