Een digitale reconstructie van het Rapenburg. (Afbeelding: PR)

Zaterdag 15 april in teken van Historische Trekvaartdag

De trekschuit was in de zeventiende eeuw het belangrijkste middel van openbaar vervoer. Relatief comfortabel maar niet echt snel. Hoewel deze periode inmiddels ver achter ons ligt, vormt het verhaal van de trekschuit en de trekvaarten een boeiend onderdeel van onze geschiedenis. Over die geschiedenis valt nog altijd veel te ontdekken langs en op de oude trekvaarten. En dat kan op zaterdag 15 april tijdens de Historische Trekvaartdag.

De Trekvaartdag verbindt locaties langs de Vliet tussen Leiden, Leidschendam, Voorburg en Den Haag. In het Sleutelstadprogramma Cultuur071 vertelt Marlijn Kok, organisator van het Leidse deel van de Trekvaartdag, dat het evenement bijzondere locaties en bezienswaardigheden in en rond de vier genoemde plaatsen zichtbaar en beleefbaar maakt. In Leiden zijn er historische wandelingen en kan er gevaren worden. Ook rijden er volgende week (gratis) historische HTM-bussen tussen Leiden en Leidschendam.

Boottochten
Kok: “In Leiden zijn de activiteiten gecentreerd rond het Rapenburg, ter hoogte van de oude UB, waar de gratis boottochten door Leiden starten en vanaf waar de pendelschepen naar Leidschendam vertrekken. Ook ligt er in het Rapenburg een boot waarop een theaterstuk wordt opgevoerd.

Boeiend
Een tweede belangrijke plek is het Pieterskerkplein. Hier starten ieder kwartier historische stadswandelingen onder begeleiding van gidsen van het Gilde. Maar ook op andere plekken in de stad is van alles te beleven. Zo kan je een bezoek brengen aan de Clusiustuin in Hortus Botanicus, waar gidsen uitleg geven over dit bijzondere stukje Leiden. Of kan je je laten portretteren in Rembrandt-stijl in de Lokhorststraat. “Wat ik zelf heel interessant vind is een bezoekje aan het depot van Erfgoed Leiden en Omstreken, maar ook een rondleiding in Pieterskerk lijkt me boeiend”, zegt Kok.

Hotspots
Om de geschiedenis echt beleefbaar te maken, heeft Stichting Verborgen Stad enkele digitale hotspots ontworpen. Terug in de tijd met een soort Google Streetview van de zeventiende eeuw. Ontdek hoe het er toen uitzag en wie er woonden. Op het Rapenburg bevindt zich zo’n digitale hotspot, evenals aan de Breestraat, de Kloksteeg en op het Vrouwenkerkplein. Op de website www.historischetrekvaart.nl is meer informatie te vinden over het complete programma en de schema’s voor de pendelbussen en -boten.

Cultuur Leiden Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×