Oskar de Kuijer overhandigt namens bewoners van de Vogelwijk de petitie aan wethouder Ashley North. (Foto's: Sleutelstad)

Kinderen Vogelwijk strijden voor speelveld dat tijdelijk bouwterrein wordt

De kinderen van de Leidse Vogelwijk balen. Ze raken hun speelveld kwijt. Om dat te voorkomen overhandigden inwoners van de Leidse Vogelwijk gisteren de petitie ‘Red ons speelveld’ aan wethouder Ashley North.

Hoewel de bewoners inspraak hebben gehad op de herinrichting van de Vogelwijk, kwam de keuze voor de locatie van het bouwterrein voor hen als een onaangename verrassing. Het speelveldje, dat door kinderen gebruikt wordt om te spelen en volgens bewoners het hart van de wijk vormt, wordt een jaar lang omgevormd tot terrein voor opslag van bouwmaterialen.

In de Vogelwijk wordt het komende jaar gewerkt aan het vervangen van het riool, het aanleggen van groen en het opnieuw inrichten van de straten. Voor dit project zijn er machines en materialen nodig die ergens moeten worden opgeslagen. De gemeente koos voor het speelveldje midden in de wijk, tot grote onvrede bij de bewoners. “Op dit veldje spelen de kinderen samen, ontmoeten mensen elkaar en wordt bijvoorbeeld het buurtfeest georganiseerd”, zegt een bewoner.


Op 11 april sprak presentator Cor van der Velden Tirza en Elle in de studio over hun protest tegen het bouwterrein in de Vogelwijk.

“We zijn gewend mee te denken en praten over onze wijk en dat hadden we over het opofferen van ons speelveldje ook graag gedaan”, laat Oskar de Kuijer namens bewoners van de Vogelwijk weten. De wijkbewoners zijn allerlei acties begonnen. Zo hebben kinderen een protestmars georganiseerd en lopen er een aantal bezwaarschriften. “We hopen dat we snel tot een alternatief kunnen komen zodat de acties kunnen stoppen”, zegt De Kuijer. Op maandagmiddag overhandigen zij een petitie, ondertekend door bijna 150 wijkbewoners, aan wethouder Ashley North. Naast de petitie overhandigen wijkbewoners Tirza en Elle ook een pamflet over de protestactie namens de kinderen uit de wijk.

Alternatieven
De wethouder heeft begrip voor de reactie van de wijkbewoners, maar ziet geen andere mogelijkheden. “Dat heeft te maken met de vele strenge regels waar wij ons aan moeten houden, zoals de stikstofregels. De machines moeten in de wijk worden opgeslagen, anders stoten we te veel stikstof uit”, legt North uit. “We hebben gekeken naar andere mogelijkheden, maar die zijn er niet.” Volgens de bewoners is die er wel. Zij benoemen het nabijgelegen terrein van DZB Leiden als een geschikt alternatief. Volgens de wethouder is de ruimte daar echter te beperkt. “We zijn genoodzaakt om dit veld te gebruiken. Dat is gewoon balen.”

Overvallen
De buurtbewoners voelen zich overvallen door het besluit van de gemeente het centrale speelveld te gebruiken. “We hebben geen vergunning of iets gezien. We hebben alles opgevraagd, maar dat is niet terug te vinden”, vertelt De Kuijer. Hoe dit heeft kunnen gebeuren, weet de wethouder niet. “Er is een vergunning aangevraagd en afgegeven, dat is allemaal netjes verlopen. We zullen verder in gesprek moeten gaan om te kijken waar de ruis op de lijn zit”, vertelt de wethouder.

Speelevenementen
De wethouder nodigt bewoners uit aan tafel te gaan met de gemeente en de projectleider om de gemaakte beslissingen toe te lichten. Om de pijn bij de kinderen een beetje te verzachten, wil de wethouder kijken naar het organiseren van speelevenementen: “bijvoorbeeld een evenement met trampolines of springkussens”. Ook nodigt hij de kinderen uit om langs te komen op een kinderspreekuur met de bouwvakkers. “Dat is niet alleen leuk, maar ook spannend en heel leerzaam”, zegt North.

De wijkbewoners leggen zich nog niet neer bij de boodschap van de wethouder. “We willen geen uitleg, maar een oplossing. Wij denken dat er wel degelijk ruimte is bij het DZB terrein. Laten we nou samen zoeken naar wat er wél kan”, zegt De Kuijer. Momenteel lopen er nog bezwaarschriften tegen het bouwterrein. “De kinderen willen hier graag weer spelen. Het zou heel zuur zijn als ze straks vakantie hebben en dat dat nog steeds niet kan”.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×