Veel aanhoudingen maar weinig incidenten tijdens jaarwisseling. (Archieffoto Hans van Egdom)

Flink minder incidenten tijdens Leidse jaarwisseling

De afgelopen jaarwisseling was voor de hulpdiensten druk maar beheersbaar. Het aantal incidenten, zo blijkt uit de evaluatie, was fors minder en excessen bleven uit. De blustreintjes konden iets eerder stoppen die nacht, om 4.00 uur. En ook op de Eerste Hulp van het LUMC was het rustiger dan het jaar ervoor.

De politie hield wel relatief veel mensen aan. Er waren elf aanhoudingen. Acht meer dan het jaar ervoor. Het merendeel van de aanhouding had plaats in de Stevenshof.

De brandweer moest 34 keer uit te rukken voor container- en afvalbrandjes. Dat was tijdens de jaarwisseling ervoor bijna twee keer zoveel. De dalende trend lijkt daarmee, afgezien van de uitschieter naar boven van vorig jaar, weer terug.

Ook het aantal vuurwerkincidenten; 24 tijdens afgelopen jaarwisseling was minder dan de 38 incidenten tijdens de jaarwisseling van 2021 op 2022. Het totale schade bedrag; 40.110 euro bedroeg een kwart van de schadepost van de jaarwisseling ervoor: 166.789 euro. De grootste schadepost was de vernieling van een parkeerautomaat. Ondanks dat de parkeermeters met een kap waren beschermd is er een volledig vernield.

De Mobiele Eenheid stond paraat en is een paar keer opgeroepen maar hoefde uiteindelijk niet in actie te komen. De ME kwam onder meer ter plaatse in de Wierickestraat in Roomburg/Meerburg toen brandweermensen bekogeld werden met vuurwerk. Omdat in deze wijk later op de avond ook het scoutingsgebouw aan de Besjeslaan en het buurthuis Matilo, het moesten ontgelden staat deze wijk voor komende jaarwisseling op de lijst van aandachtslocaties. Ook de Stevenshof staat daar op. Daar werden in de avond acht  jongeren aangehouden omdat ze overlast veroorzaakten. Zij krijgen mogelijk voor komende jaarwisseling een preventieve last onder dwangsom opgelegd.

Boetes en dwangsommen

Afgelopen jaarwisseling werd de last onder dwangsom (LOD) aan zes mensen preventief opgelegd. De personen die een last opgelegd hebben gekregen zijn aan huis bezocht en de maatregel is aan hen en de ouders uitgelegd. Daarnaast zijn er in de week voorafgaande aan de jaarwisseling 17 waarschuwingsgesprekken gevoerd. Geen van de lasten onder dwangsom is verbeurd.

Tijdens de jaarwisseling is elf keer een boete van 750 euro uitgeschreven voor vuurwerkoverlast. Ook dat zijn er aanzienlijk minder dan tijdens de jaarwisseling van 2021-2022. Toen was er een algeheel vuurwerkverbod en werden er 52 dwangsommen opgelegd.

 

 

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×