De Koningsspelen in Leiden. (Foto: Hans Kallenberg)

Organisatie klaar voor Koningsspelen: 'Glimlach van kinderen is onbetaalbaar'

Leiden is klaar voor de Koningsspelen. Organisator Hans Kallenberg is al vanaf september bezig met de voorbereidingen en alles is nu in kannen en kruiken: “We zitten nu in de fase van het brandjes blussen als zich iets onverwachts voordoet.” Die fase duurt tot vrijdagochtend, als wethouder Fleur Spijker van sport en gezondheid de Leidse Koningsspelen officieel opent op het hoofdveld van Sporting Leiden op Sportpark de Mors. “We hebben er heel veel zin.”

Leiden is een van de weinige plaatsen in Nederland waar de Koningsspelen centraal worden georganiseerd. “Meestal organiseert elke basisschool zijn eigen Spelen”, zegt Kallenberg. “In Leiden organiseren we het nu voor de tiende keer centraal en dat bevalt heel goed. Dat kan hier relatief eenvoudig omdat we heel veel onderwijs hebben in de stad. De basisschoolkinderen worden namelijk begeleid door middelbare scholieren en mbo-studenten. In totaal hebben we, inclusief ouders die bij de kleuters helpen, zo’n veertienhonderd begeleiders.”

Sport071-presentator Cor van der Velden in gesprek met Hans Kallenberg.

Suikerfeest
Meestal doen er ongeveer negenduizend kinderen mee met de Leidse Koningsspelen, maar dit jaar zijn dat er ruim tweeduizend minder. “Het is vrijdag ook Suikerfeest”, legt Kallenberg uit. “Dat is voor veel kinderen natuurlijk een familiefeest dat ze niet willen missen. Daarom doen sommige scholen dit jaar helemaal niet mee met de Spelen.”

De Koningsspelen zijn zoals altijd voor verschillende groepen op verschillende plekken. “De kinderen van groep 1 en 2 spelen spelletjes op het eigen schoolplein”, vertelt Kallenberg. “De kinderen van de groepen 3 tot en met 7 spelen op een sportveld in de buurt van de school.” De gemeente Leiden heeft speciaal voor de Koningsspelen veertig sportvelden gratis beschikbaar gesteld voor de kinderen.

Wethouder interviewen
“Dan blijven de groepen 8 natuurlijk nog over”, vervolgt Kallenberg. “Zij gaan naar een sportvereniging in de buurt van de school en krijgen daar een sportclinic. Zo kunnen ze kennis maken met nieuwe sporten.” Het is pas het tweede jaar dat groep 8 een eigen programma heeft. “Vorig jaar was het voor het eerst en dat beviel heel goed, dus we doen het dit jaar weer.”

De kinderen die op een sportveld in Sportpark de Mors mogen spelen, hebben geluk. Daar vindt de officiële opening plaats. “De kinderen mogen de sportwethouder interviewen en we gaan met zestienhonderd kinderen tegelijk de officiële Koningsspelendans van dit jaar doen.” Geïnteresseerden zijn welkom om vrijdagochtend om negen uur op het hoofdveld van Sporting Leiden langs te komen bij de opening.

Kallenberg benadrukt dat de organisatie altijd weer veel werk is. “We moeten indelingen maken, spellen verzinnen, sportkisten inrichten zodat elke groep de juiste attributen heeft, contact onderhouden met de gemeente en met de scholen en de vrijwilligers, noem maar op.” Daarom is hij altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers die willen helpen met de organisatie. “We zijn met een klein team, meer mensen zijn erg welkom.” En de beloning is onbetaalbaar, weet hij: “Een kind dat plezier heeft in bewegen, de glimlach die je dan ziet, dat is onbetaalbaar.”

 

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×