Elementen uit de bokssport helpen het ziekteproces vertragen. (Foto: Robbert van Cleef)

Parkinsonboksen wordt steeds populairder: 'Je gaat je kracht weer voelen’

Parkinsonboksen kan op steeds meer plaatsen in Nederland. Het kan parkinsonpatiënten helpen om meer regie over hun ziekte te krijgen doordat elementen uit de sport het ziekteproces helpen vertragen. De sport is overgewaaid uit de Verenigde Staten en is nu ook in Leiden te beoefenen. Een aantal patiënten komt regelmatig samen in een boksschool aan de Haven en daar voelen ze zich als een vis in het water.

Een klein clubje van mensen met parkinson verzamelt zich wekelijks rond trainer Harm Vissers bij de boksschool. Na een korte warming-up gaan de bokshandschoenen aan en vallen de eerste rake klappen. Tegen een boksbal, niet tegen elkaar. Er wordt ook wel gespard in tweetallen maar daarbij wordt niet op het lichaam geslagen. “Je gaat je kracht weer voelen”, zegt deelnemer Margreet. “Want eigenlijk verdwijnen je krachten langzaam maar zeker. En als je dan hier lekker staat te boksen dan kan je de hele wereld wel neerslaan.”

Kapotte cellen
Door de ziekte van Parkinson gaan de cellen die dopamine maken in je hersenen langzaam kapot. Dat kan voor allerlei klachten zorgen, zoals moeite met bewegen en problemen met denken. Medicijnen kunnen de stijfheid, traagheid en het beven minder maken, maar niet stoppen. Parkinsonboksen is speciaal ontwikkeld voor mensen met parkinson. Centraal staat daarbij dat er boksoefeningen gedaan worden zonder fysiek contact.

“Daarnaast zijn we veel bezig met het uitvoeren dubbeltaken, dus dat je meerdere dingen tegelijkertijd doet”, zegt trainer Harm Vissers. “Dat is vaak lastig voor mensen met parkinson, en dat maakt deze trainingen juist zo waardevol. Want met boksen doe je veel dingen tegelijkertijd: je geeft bijvoorbeeld stoten, en dan beweeg je tegelijkertijd.”

Vertragen
“Je hele lijf is in beweging”, zegt deelnemer Carolien. “Ik kom hier om een beetje in conditie te blijven want lopen gaat heel moeilijk. En ik kan hier ook die dubbeltaken oefenen. Dat boksen en tellen tegelijkertijd is best wel lastig.”

Volgens neuroloog Bas Bloem van het Radboudumc in Nijmegen kan boksen de ziekte parkinson vertragen. “Boksen is natuurlijk echt iets waarbij je je balans moet houden, de tegenstander in de gaten moet houden, en ook nog stoten moet uitdelen. Dus voor die dubbeltaken is boksen een uitstekende sport.”

Advertentie

Leiden Maatschappij Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×