(Video: Omroep West)

Zomertentoonstelling Kemet in Rijksmuseum van Oudheden

De grote zomertentoonstelling Kemet. Egypte in hiphop, jazz, soul & funk is vanaf zaterdag 22 april te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. De expositie is een zoektocht naar  de betekenis van het oude Egypte en Nubië in het werk van artiesten uit de Afrikaanse diaspora. Zij gebruiken daarbij vaak de naam die de Egyptenaren zelf aan hun rijk gaven: Kemet, ‘het zwarte land’.

De tentoonstelling is een duik in de wereld van muziek en geschiedenis, vol verhalen over empowerment, verzet, spiritualiteit en identiteit, met muziek, album art en iconische clips naast duizenden jaren oude godenbeelden, gouden juwelen en koningsportretten uit Egypte.

Waarom poseren Beyoncé en Rihanna als de Egyptische koningin Nefertiti, laten artiesten als Nas zich portretteren als farao Toetanchamon en staan er piramides op platenhoezen van Earth, Wind & Fire? Welke inspiratie, kracht en kennis putten zij uit de culturen van het oude Egypte en Nubië? Dat en nog veel meer komen bezoekers te weten tussen 22 april en 3 september 2023.

In de video zie je Typhoon die meegewerkt heeft aan de audiotour en Daniel Soliman, Egyptoloog en conservator bij RMO.

In het Sleutelstad-programma Cultuur071 vertelde Egyptoloog Daniel Soliman over de tentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden aan het Rapenburg.

Advertentie

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×