SVL is bang dat particulieren hun panden verkopen, waardoor het aantal kamers voor studenten verder daalt. (Foto: Chris de Waard)

SVL heeft grote zorgen om verdwijnen studentenhuizen

Politieke partij Studenten Voor Leiden (SVL) is bang dat studentenhuizen in de particuliere sector de komende tijd in rap tempo verdwijnen. “Door recente maatregelen van het kabinet is het particulier verhuren van één of meerdere woningen fiscaal minder aantrekkelijk geworden”, schrijft SVL-duoraadslid David den Hartog aan het Leidse college van burgemeester en wethouders.

Hoewel de partij vindt dat betere regulering van de particuliere huursector hard nodig is, vreest Den Hartog dat het nieuwe beleid ook nadelige gevolgen heeft voor jongeren en studenten. “Het aantal particuliere verhuurders dat hun verhuurde panden verkoopt lijkt namelijk te stijgen.”

SVL denkt dat er nu een situatie ontstaat waarin straks voornamelijk klassieke studentenhuizen in beheer van studentenverenigingen en stichtingen van reünisten over blijven. “Dat vinden wij onwenselijk, we gunnen iedere student de optie om in een goed en gezellig studentenhuis te kunnen wonen”, aldus SVL.

Naast de landelijke maatregelen draagt ook lokaal Leids beleid volgens SVL bij aan de groeiende kamernood. David den Hartog: “Zo verlengde het college kortgeleden de verkamerstop. Dit ondanks dat de gemeente hier al meerdere keren op is teruggeroepen door de rechter.”

Het klassieke studentenhuis, waarvan Leiden er nu nog veel heeft, staat volgens de SVL onder druk. De partij noemt dat zorgwekkend, omdat de woningnood onder studenten en jongeren alleen maar groter wordt. “Ook behoren klassieke studentenhuizen en de studentencultuur tot ons immaterieel cultureel erfgoed.”

SVL wil dat Leiden actie onderneemt om het verdwijnen van studentenkamers tegen te gaan, bij gaat houden hoeveel huizen die nu verkamerd zijn, verkocht worden of te koop staan en ook hoeveel particuliere kamers er verhuurd worden en of dat aanbod stijgt of krimpt.

Nieuws


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×