Charlotte van Veen (Foto: Maarten Mulder)

Triatlete Charlotte van Veen bewijst dat topsport en autisme prima samen kunnen gaan

Topsport bedrijven op een hoog niveau met een beperking als autisme. Is dat eigenlijk wel realistisch? Triatlete Charlotte van Veen laat zien dat dat zeker kan: onlangs heeft ze zich geplaatst voor het WK halve triatlon in Finland. “Een beperking hoeft niet te betekenen dat je je dromen niet kunt najagen.”

Zwemmen, fietsen en lopen achter elkaar is al zwaar genoeg, zeker als je je wilt meten met de besten in Nederland of zelfs de wereld. Een sociale beperking als autisme maakt dat tot een nog grotere uitdaging. Desondanks gaat Charlotte van Veen, triatlete bij ZVL-1886, er vol voor.

Ze heeft door haar autisme vooral last van het verwerken van prikkels. “Alles komt even hard bij mij binnen, en dat is vermoeiend”, zegt ze. “Een druk zwembad of een massastart geven mij heel veel prikkels. Je kunt ermee leren omgaan door te accepteren dat die prikkels er zijn, maar het blijft een uitdaging.”

Charlotte kwam in aanraking met triatlon nadat ze een blessure opliep bij het hardlopen. Als alternatief besloot ze te gaan fietsen, en dat ging zo goed dat haar trainer haar vroeg of triatlons niet iets voor haar waren. “Dus ook zwemmen erbij. Dat had ik al vijftien jaar niet meer serieus gedaan, dus of dat nou wel zo’n goed idee was? Maar ik houd van uitdagingen, dus ik ben ervoor gegaan!”

Die keuze bleek een schot in de roos, want binnen een jaar heeft Charlotte zich weten te plaatsen voor het WK in haar leeftijdscategorie. “Dat het zo snel gaat brengt wel spanningen met zich mee, maar het is natuurlijk heel gaaf en geeft ook veel kracht.” Haar autisme maakt topsporten tot een uitdaging, maar is niet alleen nadelig. “Ik kan me heel goed ergens op focussen en heb weinig last van afleidingen. Waar anderen het bijvoorbeeld in de winter moeilijk vinden om binnen te fietsen, kan ik met gemak vier uur achter elkaar doorgaan. Dus het heeft ook voordelen.”

Charlotte van Veen vertelt in Sport071 over op topniveau sporten met autisme.

Openheid
Charlotte doet veel trainingen alleen, maar heeft ook een groepje met wie ze samen traint. Dat bevalt haar goed. “Wat mij daarbij heel erg hielp, is om heel erg open te zijn over mijn autisme. Ik merk dat mensen juist door die openheid begrip hebben als ik stil of heel erg gefocust ben.” Charlotte merkt dat er in haar omgeving steeds meer bewustzijn komt over autisme in de sport. Zo heeft NOC*NSF sinds een paar jaar een speciaal leertraject voor sporters en trainers. Er zijn nog wel stappen te maken. “Ik wil daar ook mijn best voor doen, want het is heel belangrijk.”

Charlotte doet binnenkort mee in het NK, heeft dus ook het WK op het programma staan. Ook bereidt ze zich voor op haar eerste Iron Man. “Topsport en autisme gaan dus prima samen, mits je voor jezelf de beste omstandigheden creëert om optimaal te kunnen presteren. Dat geldt voor iedereen en ook voor mij. Vanuit een omgeving die bij je past is alles mogelijk!”

Leiden Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×