Marco van Erp won bij de 46e editie Singelloop Leiden bij de mannen en Jolijn Swager bij de vrouwen. (Foto: Emile van Aelst)

Winnaars Singelloop prolongeren hun eerste plaats in 46e editie

Jolijn Swager en Marco van Erp waren bij de 46e editie van de Singelloop Leiden niet bij te benen voor de concurrentie. Al moest Swager er tot het einde voor knokken. Van Erp zette de beslissende versnelling in na 4,5 kilometer. Na hen finishte nog duizenden lopers. De Singelloop zit erop en voor velen lonkt de Leiden Marathon.

Jolijn Swager won de wedstrijd bij de vrouwen vorig jaar ook. “Daarvoor werd ik twee keer tweede,” zegt de atlete van Leiden Atletiek, “dus ik ben blij dat ik mijn naam hoog heb kunnen houden.”

Voor Van Erp was het de derde titel op rij, van dit officieuze WK van Leiden, maar het verveelt nog niet. “We zijn hier met een hele groep van Leiden Atletiek en normaal lopen we niet allemaal tegelijk een wedstrijd. Dus het is bijzonder je tegen hen te kunnen meten in je eigen stad.”

Winnaars Jolijn Swager en Marco van Erp van de 46e Singelloop Leiden.

Bij de start leek het even mis te gaan. De microfoon van MC Teun de Reede viel uit, het scherm waarop werd afgeteld naar starttijd 19.30 werd zwart en de bogen boven de start liepen langzaam leeg en zakten in elkaar. De atleten aan de start moesten even helpen de bogen hoog te houden. Organisator Gertjan van Geen gaf op een gegeven moment wethouder Fleur Spijker het sein: ga maar starten. “Je moet toch beginnen, anders loopt het elders in de stad niet goed. We gaan even goed kijken wat er aan de hand is.” Uiteindelijk was er een paar minuten later weer elektriciteit en stonden de bogen weer fier in de wind bij de finish.

Organisator Gertjan van Geen over het kort uitvallen van de elektriciteit, net voor de start.

Voor de lopers maakte het allemaal niet uit. Zij kwamen om te lopen, werden overal goed aangemoedigd en gingen naar huis met een medaille. Daarop een eerbetoon aan de Leidse atleet Wim Slijkhuis die honderd jaar geleden werd geboren. Tijdens de Olympische Spelen van 1948 in Londen veroverde hij, in de schaduw van Fanny Blankers-Koen, twee bronzen medailles, eerst op de 5000 meter en vier dagen later ook op de 1500 meter.

Om 19.30 uur ging de singelloop van start op de Lammermarkt.

Na afloop ving Sleutelstad-verslaggever Gerry van Bakel een aantal lopers op bij de finish.

Foto’s: Gerry van Bakel