(Foto: Omroep West)

Moeder verongelukte Nino biedt petitie met duizenden handtekeningen aan

De weg waar de twaalfjarige Nino omkwam bij een verkeersongeluk, moet veiliger. Dat staat in een petitie die de moeder van de jongen vrijdagavond heeft aangeboden op het gemeentehuis in Leiderdorp. De petitie werd de afgelopen weken ruim 15.000 keer ondertekend.

De gemeenteraad gaat over een paar weken, op 5 juni, over de verkeerssituatie op de plek van het ongeluk praten. Dat zei fractievoorzitter Hugo Langenberg van de Lokale Partij Leiderdorp vrijdagavond bij de overhandiging. Tientallen mensen waren naar het gemeentehuis gekomen om Kirsten, de moeder van Nino, te steunen.

Op 10 maart ging het gruwelijk mis op de Rietschans in Leiderdorp. Nino was op de fiets onderweg naar school toen hij werd aangereden door een vrachtwagen. Hij overleed ter plekke aan zijn verwondingen. De vrachtwagenchauffeur werd aangehouden, maar is inmiddels weer op vrije voeten. De politie doet nog onderzoek naar de exacte toedracht van het dodelijke ongeluk.

De moeder van Nino is kapot van verdriet. Ze zei al meerdere keren melding te hebben gemaakt van de verkeerssituatie op die plek waar haar zoontje om is gekomen. Andere Leiderdorpers vielen haar via sociale media bij en gaven ook aan de gevaarlijke situatie al eerder te hebben gemeld bij de gemeente. De gemeente heeft laten weten de meldingen en reacties daarop te onderzoeken.

Na de dood van Nino werd een petitie gestart die binnen de kortste keren vele duizenden keren werd ondertekend. Deze werd vrijdagavond aangeboden aan de gemeente. “De verkeerssituatie op de Rietschans/Touwbaan is gewoon levensgevaarlijk”, staat in de petitie die de gemeente oproept de situatie snel aan te passen. “Er gebeuren daar veel te veel ongevallen en het wordt tijd dat de gemeente Leiderdorp deze locatie veiliger gaat maken. Veel personen durven hier niet te wandelen of te fietsen. Doen zij dit toch, komen zij vaak in gevaarlijke situaties terecht. Laten wij met deze petitie de gemeente duidelijk maken dat wij dit veranderd willen zien.”

Kirsten, de moeder van Nino, heeft een dubbel gevoel bij het aanbieden van de petitie. “Bij mij blijft de hele tijd in mijn hoofd zitten dat ik hem er niet mee terugkrijg”, zei ze. “Dat is niet te verkroppen. Maar er moet iets gebeuren en daar doe ik het voor. Het geeft geen voldoening, maar ik vind het wel ontzettend bijzonder en heel mooi om te zien dat zoveel mensen de petitie getekend hebben. Dat raakt me wel.”

Hoogste prijs
Bij het aanbieden van de petitie las Kirsten een brief voor waarin ze hard uithaalt naar de gemeente. “Zelfs ná 10 maart 2023, de dag dat mijn zoon werd doodgereden, heeft de gemeente nog geen enkele concrete maatregel bij de Touwbaan/Rietschans genomen om de verkeerssituatie ook maar een klein beetje te verbeteren. Dit houdt dus in dat ook op dit moment een gelijksoortig ongeluk opnieuw kan plaatsvinden.”

De gemeente heeft een extern bureau gevraagd onderzoek te doen naar het kruispunt waar weinig plek is voor fietsers en waar veel vrachtverkeer rijdt. Kirsten: “We weten inmiddels wat wél nodig was om de gemeente in beweging te krijgen: de dood van een onschuldig jongetje van twaalf jaar. De dood van Nino is een direct gevolg van het bewust niet-handelen en wegkijken door het gemeentebestuur van Leiderdorp.”

Burgemeester Laila Driessen van Leiderdorp was er vrijdagavond niet bij. Hugo Langenberg nam de petitie als langstzittende raadslid in ontvangst. “We begrijpen de pijn”, zo zei hij tegen de moeder van Nino. En over de beschuldiging van Kirsten richting de gemeente: “Ik begrijp dat het zo voelt, alleen vind ik dat wel moeilijk. Absolute veiligheid is nooit te garanderen. Maar voor Nino is het te laat.”

112 Sleutelstad Leiderdorp Nino omgekomen bij verkeersongeluk


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×