Ook in Zoeterwoude komt een Witte Anjer Perk. (Foto: Nederlandse Veteranendag)

Zoeterwoude krijgt een Witte Anjer Perk om veteranen te eren

Een aantal jaar geleden is het Nationaal Comité Veteranendag begonnen met de oproep aan gemeenten om een Witte Anjer Perk te plaatsen om veteranen in de gemeente te eren en waarderen. Ook Zoeterwoude krijgt nu zo’n perkje. Het voorstel van CDA-raadslid en veteraan Matthijs van der Hoeven werd raadsbreed aangenomen.

“In Nederland wonen zo’n 110.000 oud-militairen die zich hebben ingezet voor vredesoperaties. In Zoeterwoude zijn dat er zo’n 39”, vertelt Van der Hoeven.  Zelf is hij ook veteraan en ooit uitgezonden naar het voormalige Joegoslavië. Nu heeft hij het initiatief genomen deze motie in te dienen. “Het idee komt van het Nationaal Comité Veteranendag, om veteranen meer zichtbaar te maken door er symbolisch een perkje aan te koppelen. De Witte Anjer staat voor waardering voor veteranen”, legt Van der Hoeven uit.

CDA-raadslid en veteraan Matthijs van der Hoeven over zijn initiatief voor een Witte Anjer Perk in Zoeterwoude.

Van der Hoeven vond het belangrijk dat het plan breed werd gedragen: “Ik heb geen vragen gesteld aan het college, maar alle fracties zelf benaderd. Hier kreeg ik veel leuke reacties op. De motie is aangenomen en daarmee laten we zien dat we dit als raad belangrijk vinden en onze veteranen in de schijnwerpers willen zetten.”

Ook SbZ-raadslid en veteraan Ewald van de Mortel steunt het plan. “Het is belangrijk om te erkennen dat zoveel mensen zich hebben ingezet voor vrede en veiligheid in de wereld. Dat is niet vanzelfsprekend en daar moeten we elke dag bij stilstaan, zeker in Nederland waar het hartstikke goed gaat.”

SbZ-raadslid en veteraan Ewald van de Mortel over de aangenomen motie voor een Witte Anjer Perk in Zoeterwoude.

Als het aan Van der Hoeven ligt, komt het perkje voor het gemeentehuis waar ook de dodenherdenking plaatsvindt op 4 mei. De landelijke veteranendag vindt dit jaar plaats op 24 juni. Het idee is dat het Witte Anjer Perkje tegen die tijd in bloei staat.

Maatschappij Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×