(Video: Sleutelstad)

Nieuw 'groen' ontmoetingscentrum met plek voor ouderen in Leiderdorp

Aan de Zijldijk in Leiderdorp is sinds kort een nieuwe ontmoetingscentrum (OC) voor ouderen met een ‘haperend brein’, OC Zijldijk. De groene ligging in de polder maakt het een ideale plek voor deelneemers die graag buiten zijn of die willen tuinieren. “Er is nog plaats voor nieuwe deelnemers, waarbij speciaal wordt gezocht naar mensen die behoefte hebben aan een plek in het groen”, zeggen begeleiders Sasha de Groot en Irma Runhart van ActiVite.

Het OC in de Boterhuispolder is het zestiende OC van ActiVite en haar tweede in Leiderdorp. De Groot en Runhart vertellen in het radioprogramma De ochtend met Marianne en Roeland dat het nieuwe OC de eerste ‘in het groen’ is en de sfeer ontspannen en prettig is: “Niet het ‘haperende brein’ van de deelnemers staat centraal, maar juist hun talenten. Mensen kunnen nog verrassend veel.” Het initiatief voor OC Zijldijk lag bij Stichting Wens die Regeert.

Deze stichting, met als drijvende krachten Melinda en Wim Regeer, biedt al sinds 2012 materiële hulp aan mensen die tussen wal en schip dreigen te vallen, maar wil graag ook breder van betekenis zijn voor de Leiderdorpse samenleving. In 2021 kwam de stichting in het bezit van een mooi pand aan de Zijldijk, dat zij besloot deels beschikbaar te stellen aan een maatschappelijk doel. De keuze viel op zorgorganisatie Acitvite. Melinda Regeer: “Ik werk zelf bij Leythenrode en heb een warm hart voor Activite. Het is een Leiderdorpse organisatie en je moet elkaar helpen.”

Ontmoetingscentrum
Activite reageerde enthousiast op het aanbod. Gezien de vergrijzing, het toenemend aantal mensen met dementie en de wachtlijsten in de zorg, lag een nieuw ontmoetingscentrum voor de hand. Voor mensen met dementie of een andere kwetsbaarheid biedt deze locatie veel ruimte voor activiteiten in het groen. Voor de partner, of andere mantelzorger biedt het ontmoetingscentrum een kans om zelf even bij te tanken. En dat is belangrijk. Melinda Regeer: “Als de zorgende partner het niet kan volhouden, dan kan de persoon met dementie minder lang zelfstandig blijven wonen.”

Het nieuwe OC biedt een luchtige, positieve en ontspannen huiskamersfeer. Deelnemers kunnen zichzelf zijn en er is oog voor hun talenten. Runhart: “Er is vaak veel negativiteit rondom hun problematiek en dat proberen wij zoveel mogelijk achterwege te laten en juist te kijken naar dingen die ze nog wel kunnen.” Zo bouwde een van de deelnemers een kas, waarin nu plantjes worden gekweekt en wordt een schilderklus geregeld voor een deelnemer die daar van houdt.

Bekendheid
Ontmoetingscentra zijn nog lang niet bij iedereen bekend. Het is vaak de huisarts, of een casemanager dementie die mensen wijzen op het bestaan ervan. “Wij adviseren mantelzorgers om eerst zelf te komen kijken. Gewoon om de sfeer te proeven en te kijken hoe wij het aanpakken. Als de mantelzorger enthousiast is kan een gezamenlijk bezoek worden gepland om kennis te maken. Vaak is de drempel in het begin nog vrij hoog, maar zodra mensen een paar keer geweest zijn horen we van het thuisfront dat ze zin hebben om weer te komen”, aldus De Groot en Runhart.

Mantelzorgers zijn vrij om te kiezen welke rol zij spelen. Als zij er graag bij willen blijven, kunnen ze een vrijwilligersrol vervullen. Tot nu toe vinden de meeste mantelzorgers het fijn om weer tijd voor zichzelf te hebben en op adem te komen. “De dagen zijn dynamisch in het OC en de deur staat open voor bezoek. We doen wat de dag ons brengt”, zeggen De Groot en Runhart. Zij krijgen graag versterking van vrijwilligers met groene vingers, mensen die graag bakken, of muziek maken. Wie dit leuk vindt kan gewoon een keer binnenlopen en om kennis te maken.

Leiderdorp Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×