Negen Leidenaars kregen vanochtend een koninklijke onderscheiding van burgemeester Lenferink. (Foto: Emile van Aelst).

Negen Leidenaars gedecoreerd in Hooglandse Kerk

Negen Leidenaren zijn verrast met een Koninklijke Onderscheiding. Uit handen van burgemeester Lenferink kregen zij een lintje opgespeld tijdens een speciale bijeenkomst in de Hooglandse Kerk.

Zeven van hen werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Een persoon, Arnold van der Capellen, werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en ook werd een decorandus, Herman Russchenberg, benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Voor de familie Russchenberg was het dubbel feest. Eerder op de ochtend kreeg broer Gerrit Russchenberg een onderscheiding uitgereikt in Katwijk. Daarna toog de hele familie snel naar Leiden waar Herman Russchenberg de hoge onderscheiding kreeg opgespeld.

De gedecoreerden zijn:

Nanda de Bruin – van Veen. Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Mevrouw Nanda de Bruin was vanaf 1979 tot 2011 werkzaam bij het ‘Bureau Buitenland’ van de Universiteit Leiden. Ze was daarnaast van 2001 tot 2010 commissaris van het International Student Exchange Program (ISEP) dat zich bezighield met de uitwisseling van studenten. Sinds 2010 is ze als vrijwilliger actief bij de Stichting Berkhouter Kerk, ter behoud en instandhouding van dit 19e eeuwse kerkgebouw. In 2013 werd ze bestuurslid van de Oegstgeester Golfclub en was ze mede verantwoordelijk voor de omvangrijke renovatie en verbouwing van het clubhuis.

Arnold van der Capellen. Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
De heer Arnold van der Capellen werd in 1990 Lecturer International Business and Management Studies and Commerce bij de Haagse Hogeschool en in 2001 stond hij aan de wieg van de opleiding Commerciële Economie Leiden. Zijn inzet bij de begeleiding van studenten ging veel verder dan je van een gewone docent mocht verwachten. Hij hielp studenten bij het vinden van een stage, het vinden van een scriptieonderwerp, maar ook van een baan. Hij was bestuurslid van de Maatschappij voor Nijverheid en Handel en hij legde de verbinding tussen de studenten en het bedrijfsleven. Tegenwoordig verbindt hij als ‘netwerkregisseur’ top-talenten bij het centrum voor innovatie en ondernemerschap PLNT met zijn netwerk in het bedrijfsleven.

Henk Gertenaar.  Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
De heer Henk Gertenaar is sinds 1981 als vrijwilliger actief bij de Volkstuinvereniging Cronesteyn. Hij bouwde samen met andere vrijwilligers het kantinegebouw en een werkplaats/winkeltje. Sinds 1987 is hij onafgebroken voorzitter van de bouwcommissie. Henk Gertenaar ondersteunt en begeleidt jongeren die via de organisatie ’s Heeren Loo als dagbesteding werkzaam zijn op het complex. Hij staat meerdere dagen in de week klaar met raad en daad voor de leden van de vereniging als het gaat om vergunningaanvragen, taxaties, contact met de gemeente, advies over het bouwen van tuinhuisjes en daarbij de naleving van de geldende regels. Hiernaast pakt hij samen met andere vrijwilligers verschillende bouw- en onderhoudsklussen op die voor de vereniging gedaan moeten worden.

Astrid Krispijn-de Baan. Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Mevrouw Astrid Krispijn zet zich vanaf haar 25e actief in voor de geloofsgemeenschap de Verbinding (Protestantse Kerk Nederland). Zij was onder andere leidster van de kindernevendienst, voorzitter van de Diaconie, ambtsdrager van de wekelijkse godsdienstviering, lid van de kerkenraad en het dagelijks bestuur. Van 1981 tot 2020 zamelde ze oud papier in voor de kerk. Mevrouw Krispijn is medeorganisator van Wijkplaats Café in de Mors waar middagen worden gehouden waarop buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten. 10 jaar lang was zij bestuurslid van de Stichting Vrijwillig Palliatieve Thuiszorg Leiden en omgeving (VPTZ Leiden e.o.).

Abderrahman Maghrani. Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
De heer Abderrahman Maghrani was in 1978 een van de oprichters van de Stichting Moslimgroep Leiden in 1978, ook wel bekend als Islamitisch Centrum Al-Hijra, of Al Hijra moskee. In 1982 kon de stichting de afgebrande kerk aan de Rembrandtstraat 10 in Leiden aankopen om deze vervolgens compleet te renoveren en geschikt te maken voor gebruik als moskee. Van 2002-2020 was de heer Maghrani voorzitter en speelde hij een belangrijke rol bij de verwezenlijking van de bouw van het nieuwe Islamitisch Centrum Al Hijra Leiden aan de Haagweg.

Ilja Mottier-Holtz. Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Mevrouw Ilja Mottier begon na haar pensionering aan een studie Arabisch. Ze werd bestuurslid van de Amsterdamse organisatie El Hizjra die een brug wilde slaan tussen de Nederlandse en de Arabische cultuur. Ilja Mottier opende in 2012 de Boekenzolder en was 10 jaar lang actief in het bestuur en uitvoerend vrijwilligster. Zij haalde zelf boeken op bij mensen die ze weggaven en ze stond een aantal middagen per week zelf achter de balie. Daarnaast organiseerde zij tientallen culturele voorstellingen. Ze is ook nog eens sinds de oprichting in 2006 bestuurslid van de wijkvereniging Tussen de Rijnen.

Nico Rijsbergen. Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
De heer Nico Rijsbergen is meer dan 25 jaar vrijwilliger bij de Leiden Marathon als verkeersregelaar. Ook bij veel andere loopwedstrijden is hij als vrijwilliger actief. Sinds 2011 maakt hij vrijwillig en kosteloos speciale medailles voor de Marathon Leiden en de Singelloop. In 2013 hielp hij voor het eerst mee bij het organiseren van de intocht van Sinterklaas en het Huis van Sinterklaas. De laatste jaren is hij heel erg actief bij het verwerven van fondsen voor het Willem Alexander Kinderziekenhuis. Hij organiseert diverse grote activiteiten om geld en goederen in te zamelen.

Wil Witte. Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
De heer Wil Witte is al jaren een zeer actieve vrijwilliger. Hij begon daarmee in de jaren zeventig voor de scouting en de nu niet meer bestaande Lodewijksgroep (de zeeverkenners). In 2000 werd hij 8 jaar lang bestuurder van de Roomskatholieke Sint Petrus en Paulusparochie Leiden. Ook was hij actief op het gebied van beheerzaken, zoals onderhoud en beheer van het kerkgebouw. Na zijn bestuursperiode bleef hij zich actief inzetten voor de kerk. De heer Witte is 10 jaar als chauffeur actief bij het verzorgingshuis Roomburgh, waar hij maaltijden thuis bezorgt en mensen vervoert naar en van de dagopvang.

Herman Russchenberg. Officier in de Orde van Oranje-Nassau.
De heer Herman Russchenberg is als hoogleraar verbonden aan de TU Delft en is een autoriteit op het gebied van klimaatverandering. Hij doet wetenschappelijk onderzoek naar klimaatverandering en gebruikt daarvoor bijzondere specialistische meetinstrumenten die hij deels zelf heeft ontwikkeld. Herman Russchenberg is een groot voorstanden om in te zetten op meer  onderzoek naar innovatieve klimaattechnologie en hij heeft de ambitie om Nederland een voortrekkersrol te laten spelen binnen de Europese Unie.

Leiden Maatschappij Nieuws


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×