Grachtwachters Liselotte Rambonnet en Auke-Florian Hiemstra voor hun uitvalsbasis op de Marebrug. (Foto: Grachtwacht Leiden)

Bijzondere deelnemer op vrijmarkt Koningsdag in Leiden

Liselotte Rambonnet en Auke-Florian Hiemstra leggen hun kleedje uit op de Marebrug. Terwijl overal in het centrum kinderen hun overtollige speelgoed en andere spullen uit schuur of van zolder proberen te verkopen op de vrijmarkt, doen de grachtwachters dat met opgeviste spullen uit de Leidse singels en grachten.

“Elke week doen we met kano’s een clean-up in de grachten van Leiden en op Koningsdag verkopen we allemaal leuke grachtvondsten en speelgoed dat we als zwerfvuil drijvend in de gracht hebben gevonden”, vertellen de twee enthousiaste grachtwachters. “Het hele jaar hebben we leuke spullen verzameld die eigenlijk een tweede leven verdienen. Je krijgt bij een aankoop ook een bewijs van echtheid, of beter gezegd, ‘een bewijs van grachtheid’. Als bewijs dat je nieuwe aanwinst echt uit de Leidse gracht is opgevist.”

De opbrengst gebruikt Grachtwacht Leiden om het project te financieren. “Want daarvoor is elke bijdrage welkom, want we hebben op dit moment geen enkele vorm van inkomsten. Elke donatie voor schone grachten wordt dus gewaardeerd.”

De verkoop gebeurt voor het brugwachtershuisje op de Marebrug. Daar heeft de Grachtwacht Leiden ook een klein museumpje ingericht, waar onder meer de ‘vondsten van de week’ worden geëxposeerd. Op Koningsdag worden daar ook minirondleidingen gegeven en vertellen de vrijwillige grachtwachten over hun project.

Duurzaamheid Leiden Koningsdag 2023


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×