Gedoogbeleid voor parkeerovertredingen Oekraïners duurt al meer dan een jaar. (Foto: Louis Smit)

Parkeerovertredingen Oekraïners in Leiden nog steeds gedoogd

De gemeente Leiden handhaaft nog steeds niet op parkeerovertredingen door bestuurders van auto’s met een Oekraïens kenteken. Dit beleid geldt al sinds de Russische invasie in Oekraïne in februari vorig jaar toen mensen uit dat land naar Nederland begonnen te vluchten. Het was bedoeld als tijdelijk, maar de opvang van Oekraïners in Leiden duurt langer dan verwacht. Daarom wordt op dit moment met spoed gewerkt aan een oplossing voor de langere termijn. Dit antwoordt de gemeente Leiden op vragen van Omroep Sleutelstad.

“We wilden als gemeente de mensen die waren gevlucht voor de oorlog in hun eigen land niet beboeten wegens het feit dat zij geen parkeervergunning hadden. Zij konden geen vergunning aanvragen omdat zij niet aan de voorwaarden voldeden, zoals inschrijving op een adres en registratie van de auto bij de RDW”, aldus de gemeente. “Daarom is er destijds voor gekozen om tijdelijk en bij hoge uitzondering niet op parkeerovertredingen van Oekraïense kentekens te handhaven.”

Daarnaast werden Oekraïners verzocht te parkeren op parkeerplaatsen van opvanglocaties. Omdat enkele locaties in de loop van volgend jaar dicht gaan, zijn daar straks geen parkeerplekken meer beschikbaar.

De uitzondering in de handhaving voor parkeerovertredingen door Oekraïners kan “zeker niet voor langere tijd gehandhaafd blijven”. De gemeente wil hier voor de zomer duidelijkheid over  hebben.

Statushouders
De situatie van Oekraïense vluchtelingen is speciaal omdat zij vaak met hun eigen auto naar Nederland komen. Asielzoekers hebben doorgaans geen auto, zo zegt de gemeente. En statushouders krijgen een huis toegewezen en vallen onder het reguliere parkeerregime.

Leiden Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×