Tanja Pieksma (DIOK D1) en Sem Verplancke (DIOK H1) over een veelbewogen seizoen. (Foto: Gerry van Bakel)

Nieuw elan rugbyclub DIOK: 'Mannen- en vrouwenteam dragen samen de vlag'

Een jaar van uitersten, waarbij de landskampioen rugby bij de mannen diep in de modder wegzakte, terwijl de vrouwen steeds meer vleugels kregen. Inmiddels heeft het mannenteam de weg omhoog gevonden. “We zijn dichter bij elkaar gekomen”, zeggen Tanja Pieksma en Sem Verplancke. “We dragen samen de vlag van de club.”

De vrouwen van DIOK staan op de tweede plaats, maar hebben evenveel punten als AAC. Dat team uit de hoofdstad is zondag 7 mei de tegenstander. Als DIOK die thuiswedstrijd wint en ook de laatste punten van het seizoen pakt tegen RUS uit Utrecht, dan kunnen ze 29 mei de finalewedstrijd gaan spelen in Amsterdam. Tegenstander wordt dan Blue Waves/Bassets of AAC. Pieksma heeft een lichte voorkeur voor AAC. “De Blue Waves spelen harder.”

Gips
Sem Verplancke moet met zijn linkerpols in het gips toekijken hoe zijn teamgenoten degradatie naar de eerste klasse voorkomen. Het is al vrijwel beslist dat RC Hilversum op de laatste plaats in de Trophy-poule zal eindigen en een promotie/degradatie-duel met de nummer twee van de eerste klasse moet gaan uitvechten. De overige teams blijven allemaal in de ereklasse. Als DIOK de laatste twee wedstrijden wint, kunnen ze nog op plek twee eindigen en om de titel van de Trophy-poule strijden. “Dat is toch nog een prijs, al is het geen landstitel”, zegt Verplancke.

Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Tanja Pieksma en Sem Verplancke over de kansen van de vrouwen en mannen van DIOK in de slotweken van de competitie.

“We hebben geen goede start gehad dit seizoen”, zegt Verplancke. “Wisseling van coach, veel spelers weg. We moesten echt weer opbouwen om tot een goed presterend team te komen. En je zit in de tweede fase dat we weer een team zijn geworden in plaats van individuele rugbyers op het veld.”

Dat leverde als resultaat op dat DIOK in de tweede fase werd verwezen naar de Trophy-poule en daarmee prolongatie van de landstitel kon vergeten. “Dat was wel een domper”, zegt Verplancke, “maar we hopen het seizoen toch nog goed af te kunnen sluiten. Volgend jaar gaan we verder bouwen. We hebben ook veel talent bij de jeugd en ik ben er zeker ook nog bij. Mijn polsblessure zorgt er alleen wel voor dat ik dit seizoen niet meer in actie kom.”

Tweede team
Pieksma heeft nog drie wedstrijden om naar uit te kijken. Op 7 en 14 mei de laatste twee wedstrijden van de tweede fase en dan hopelijk eind mei de finale. “De datum staat nog niet helemaal vast, maar een week later zijn er alweer andere toernooien.” Inmiddels is de datum voor de finalewedstrijd vastgesteld op maandag 29 mei (tweede pinksterdag).

Ook zij gaat volgend jaar vast en zeker door. Haar droom is een tweede vrouwenteam bij DIOK. “Dat zou heel mooi zijn. Het is geweldig om in de ereklasse te spelen, maar ik denk dat de eerste klasse mij beter ligt. En al hebben we al veel jeugd, ik zou iedereen aanraden om te komen rugbyen. Het is een hele mooie sport en er is plek voor iedereen.”

Publiek
Zaterdag 29 april speelt DIOK H1 thuis tegen Oisterwijk Oysters om 15.00 uur: Sportpark De Mors. Zondag 7 mei speelt DIOK D1 thuis tegen AAC, ook om 15.00 uur. Publiek dat komt aanmoedigen wordt op prijs gesteld.

Leiden Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×