Corry van der Krogt bokst elke week om gevolgen van ziekte van Parkinson af te remmen. (Foto: Gerry van Bakel)

Bokstraining voor mensen met ziekte van Parkinson: 'Spelen met kracht'

Corry van der Krogt wandelt graag een rondje Singelpark en gaat elke week naar de boksschool ‘Ontspannen Kracht’ in Leiden. “Op een gegeven moment kreeg ik ineens de ingeving: ik wil boksen. Het kwam echt van binnenuit.”

Niks bijzonders zou je op het eerste gezicht zeggen. Maar Van der Krogt is 75 jaar en heeft de ziekte van Parkinson. Dat is voor haar geen reden om thuis te blijven zitten. “Boksen is heel fysiek en dat voelt goed. En je doet het samen. Het is ook een heel sociaal gebeuren. Het is spelen met fysieke kracht.”

Boksschooleigenaar Harm Vissers ontdekte zelf de sport als tiener. Maar dat boksen iets positiefs kan brengen voor mensen met de ziekte van Parkinson hoorde hij pas een paar jaar geleden. “Het was mijn vriendin die me op dat spoor zette.”

De ziekte van Parkinson kent vele gezichten. Niet bij iedereen uit het zich op dezelfde manier. Wat wel overeenkomt, is dat mensen vaak moeite hebben verschillende taken tegelijk te doen. Zoals bewegen en tellen. Vissers brengt dat allemaal bij elkaar in zijn bokstrainingen. Zoals ook te zien in de video die verslaggever Robbert van Cleef onlangs maakte.

En dat werkt heel goed, vindt Van der Krogt. “Ik merk dat mijn kracht toeneemt. We doen ook meer dan alleen boksen. Het gaat echt om die dubbeltaken. We doen krachttraining, we boksen en doen tussendoor een spelletje. Het is heel afwisselend en echt leuk. Ik was de eerste die bij Harm kwam parkinsonboksen en ik ben nooit meer weggegaan.”

Ook ter plekke in de radiostudio willen Van der Krogt en Vissers wel even demonstreren hoe het in zijn werk gaat. Van der Krogt trekt de handschoenen aan en geeft om en om stoten op de handen van Vissers. Ondertussen roept ze hard de namen van de maanden. Daarna krijgt ze van Vissers een minuut de tijd om zoveel mogelijk dominosteentjes rechtop in een lijn te zetten.

“Het gaat om dubbeltaken, maar ook de afwisseling tussen fysiek zware oefeningen en cognitieve oefeningen. Dan heb je het over een verrijkte omgeving met complex cognitieve taken, een flinke dosis onzekerheid en fysieke kracht en spanning, plus nog wat beweging. Dat bij elkaar is hartstikke goed voor je brein.”

Wie eens wil kennismaken met parkinsonbokstraining, kan terecht op de website van Ontspannen Kracht.

 

Leiden Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×