(Foto: Rob van Dullemen)

Vlag alleen vanavond halfstok of hele dag?

Tijdens de Nationale Dodenherdenking is het van oudsher gebruikelijk om alleen ’s avonds de driekleur halfstok te hangen. Volgens de vlaginstructie beperkt het vlaggen zich namelijk tot de vooravond. De vlag gaat dan om 18.00 uur halfstok tot zonsondergang. Dat is rond 21.09 uur.

Het Comité 4 en 5 mei roept burgers echter op om de vlag de hele dag halfstok te hangen. Dat mag dan vanaf zonsopgang om 06.04 uur.

Nederland kent overigens geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag. Als burger, bedrijf of organisatie mag je op alle dagen van het jaar de vlag uithangen. Er zijn wel regels voor het vlaggen vanaf Rijksgebouwen. Die staan in de vlaginstructie. Burgers, bedrijven en organisaties kunnen de instructie volgen als richtlijn. Dit is niet verplicht.

Wel zijn er gebruiken en regels (protocol) voor het uithangen van de vlag. Zo mag een gehesen vlag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Ook is het de gewoonte dat de vlag niet blijft hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst.

De vlag uithangen mag dus altijd. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. Ook halfstok vlaggen bij een overlijden mag.
Er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe men moet vlaggen.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×