Drukte op de N206. (Foto: Robbert Beurse)

Vaker vast in het verkeer: hier is het drukker geworden

Automobilisten in de Leidse regio staan vaker stil dan voor corona. Zelfs op plekken waar het verkeer nog kon doorrijden, staat het nu in de spits regelmatig vast. Uit cijfers van navigatiebedrijf TomTom blijkt dat de verkeersdrukte in Nederland in 2022 gemiddeld met twee procent toenam ten opzichte van het jaar ervoor. Wij zetten een aantal ‘beruchte’ en nieuwe plekken op een rij.

Het aantal files op de Nederlandse wegen ligt dit jaar hoger dan voor corona, weet de ANWB. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2019 nam het aantal opstoppingen met tien procent toe. Bekend knelpunt tijdens de ochtendspits in de Leidse regio is de A4 bij Zoeterwoude. Deze weg van Den Haag naar Amsterdam staat op de zevende plek in de top tien van knelpunten van dit jaar, blijkt uit cijfers van de ANWB.

In de avondspits staat het bumper aan bumper op de A4 bij Roelofarendsveen (van Amsterdam naar Den Haag). Het wegdeel staat hierdoor op de tweede plek in de top tien van de knelpunten.

Drukste N-weg van Nederland
De N206 die Zoetermeer en Katwijk met elkaar verbindt, geldt al jaren als de drukste N-weg van het land. Bij Leiden staan weggebruikers vrijwel dagelijks in de file. De smalle weg dwars door het zuidwesten van Leiden is bezaaid met verkeerslichten en wordt op veel plekken omlijst door een busbaan. Weggebruikers schrikken geregeld van een vrachtwagen of lijnbus op de aparte rijbaan waardoor er geregeld aanrijdingen plaatsvinden.

Maar er is hoop voor de automobilisten op het traject. Sinds 2017 werkt de provincie aan een tunnel die de A4 bij Leiden met de A44 bij Wassenaar verbindt. Deze RijnlandRoute moet er vanaf 2024 voor zorgen dat de huidige route door Leiden minder vaak wordt gebruikt en daarmee rustiger en veiliger wordt. Het eerste deel van de RijnlandRoute tussen Katwijk en Leiden is zaterdag 6 mei in gebruik genomen.

112 Sleutelstad Maatschappij Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×